Bedenkingen bij preventie- en handhavingsplan Drank- en Horecawet
Volgens de nieuwe Drank- en Horecawet is iedere gemeente verplicht een preventie- en handhavingsplan vast te stellen. Het Enschedese plan werd op maandag 1 september besproken in de Stedelijke raadscommissie. Het zal worden vastgesteld in de gemeenteraadsvergadering van 29 september. Eerder werd het al besproken in februari, toen nog in de oude gemeenteraad. Marlon Kronenburg voerde voor de PvdA het woord. Mede namens de PvdA werden moties ingediend over de positie van vitale sportverenigingen, de positie van studentenverenigingen en over het toegangsbeleid voor jongeren in de horeca. Die moties zijn verwerkt in het plan zoals dat nu werd voorgelegd. Toch hebben we nog bedenkingen.
Belangrijk onderdeel van het plan is het tegengaan van paracommercie. Daarbij gaat het om culturele, sociaal-culturele en sportief-recreatieve instellingen die in concurrentie treden met de reguliere horeca door drank te schenken en ruimte te bieden voor bijeenkomsten, recepties en feestjes. Op zich logisch, maar het kan voor een aantal instellingen in onze stad vervelende bijwerkingen hebben. Zo kan dan bijvoorbeeld een leuk cultureel arrangement of een sportief evenement niet meer afgesloten worden met een drankje en een hapje op locatie. Volgens de PvdA schiet dit zijn doel voorbij.
We hebben er alle begrip voor dat ondernemers, die al veel kosten moeten maken vanwege allerlei regels en voorschriften, niet oneigenlijk mogen worden beconcurreerd. Aan de andere kant vragen we van gesubsidieerde instellingen meer de eigen broek op te houden en zich ondernemender op te stellen. Dan moeten we initiatieven in die richting niet gelijk dicht gaan regelen. In de discussie bracht loco-burgemeester Eelco Eerenberg naar voren dat instellingen die qua mogelijkheden ruimer in hun drank- en horecajasje willen zitten, altijd een wijziging van het bestemmingsplan aan kunnen vragen om dat mogelijk te maken. Dat is makkelijk gezegd, maar het gaat om een kostbaar traject en dat is niet zo maar op te brengen. Daarom hebben wij gepleit voor enige rekkelijkheid. Dat zal overigens ook wel moeten, want er is geen capaciteit om intensieve controles uit te voeren. Niet bij iedere melding zal gecontroleerd en gehandhaafd kunnen worden. De prioriteit moet daarom liggen bij situaties waar echt sprake is van overtredingen.
We hebben als PvdA voorgesteld om in een randprogramma binnenkort te praten over de integrale effecten van plannen als deze op het samenleven in Enschede. Regels zijn vaak nodig, maar we hoeven niet alles dicht te timmeren. We kunnen ook meer inzetten op verdraagzaamheid en gezond verstand.