Afvalinzameling: scheiden of niet, dat is geen vraag meer
Als ik zeg “Mijn man en ik zijn al een dik jaar aan het scheiden”,’ dan denkt u ongetwijfeld ‘heeft dit politiek blog nu ook al het niveau van een sensatieblad gekregen?’. Niets is minder waar, het is een serieus onderwerp en het gaat de Enschedeërs allemaal overkomen.
Al meer dan een jaar zijn wij thuis druk in de weer met het scheiden van ons afval. De kinderen drillen om de juiste afvalbak te kiezen, goed weten wat waar hoort, op allerlei plekken de juist afvalbakken plaatsen, bezoek toeschreeuwen ‘dat is de verkeerde bak!’.
Het kan: twee zakjes restafval
We hebben het thuis tot in de puntjes georganiseerd. Op menig zaterdagochtend wordt tenminste een uur besteed aan het ontdoen van folies van de –door SW ‘ers – zorgvuldig gesealde tijdschriften, de krantenbak wordt geleegd, de flessen worden verzameld en gescheiden in met en zonder statiegeld, de plastic- en verpakkingenbak wordt geleegd en ons groenafval gaat keurig in de groene kliko.
En toegegeven: het helpt. Onze grote grijze container bevat eens in de veertien dagen hooguit twee zakjes restafval.
Invoering gedifferentieerd tarief
En dat is maar goed ook, want in de raadsvergadering op 12 oktober gaan we besluiten om naast een vast tarief een variabel deel in te voeren voor het aantal keren dat restafval wordt aangeboden: diftar heet het.
Enschede loopt hierin mijlenver achter op Hengelo volgens de wethouder en dat hoef je in Enschede maar één keer te zeggen. Dus er komt een inhaalslag die zijn weerga niet kent. Voor sommige fracties gaat het zelfs nog niet snel genoeg.
Dit is nog maar een eerste stap: in 2020 gaan we namelijk helemaal omgekeerd inzamelen. Dit wil zeggen dat u straks uw restafval moet wegbrengen. Daar worden kleine milieupunten voor ingericht.
Afvalbrengpunten worden milieustraat
Ook wordt het aantal grote afvalbrengpunten in de stadsdelen teruggebracht naar één grote milieustraat waar u maar liefst achttien verschillende soorten afval kunt scheiden. En u kunt de ‘ouwe pruttel’ ook nog kwijt in een kringloopwinkel. De kans is groot dat u weer thuis komt met nieuwe ‘ouwe pruttel’ maar daar kiest u dan zelf voor. We gaan immers toe naar een circulaire economie.
Geen extra kosten
Ik ben er helemaal aan toe en ik hoop u ook. Een beetje groen denken voor een rooie, is op zijn plaats. Waar we voor willen waken is dat het niet meer gaat kosten.
Rekening houden met kwetsbare groepen
Er zijn ook mensen die door hun levensfase te kampen hebben met extra restafval, denk aan gezinnen met kinderen in de luiers of ouderen die ook met incontinentiemateriaal te maken krijgen. Dan wil het restafval aardig zwaar gaan wegen. We moeten solidair zijn als sociaal-democraten. De kwetsbare groepen moeten niet de zwaarste lasten hoeven dragen, ook al zeggen we dat in principe de vervuiler betaalt. Wij willen dat hier in de uitwerking rekening mee gehouden wordt.
Ook voor de bereikbaarheid van de afvalpunten bij hoogbouw moet het college met een goede uitwerking komen. Gelet op de ambities van dit college en deze raad, zal dit zeker gaan lukken.
Zie ook:
Op weg naar nieuw inzamelbeleid afval
Scheiden van afval moet lonen
Afvalbeleid: eerst de kaders, dan de invulling