Door op 20 januari 2016

Door ogen van een buitenstaander kijken naar de binnenstad

Een stad is een voortdurend veranderend iets. Nieuwe elementen in de stad lokken nieuwe ontwikkelingen uit en maken een ander perspectief ineens mogelijk. Als je leert kijken met de ogen van een buitenstaander, valt je meer op. Bijvoorbeeld bij het nieuwe Koningsplein, de Haverstraatpassage en het Van Heekplein.

De frisse blik.
Ik liet mijn ‘Amsterdamse’ zoon het nieuwe Koningsplein voor het ziekenhuis Medisch Spectrum Twente zien en we vinden het eigenlijk heel mooi. Ik was trots op onze stad. Zo’n Amsterdamse planoloog en ‘stadskenner’, toch mooi verrast.
Grappig was dat mijn zoon onmiddellijk zei: “De dichte zuidwand tussen de winkel van Piet Zoomers en het oude kantoor van de SLO is een fantastische plaats om terrassen te maken”. Ik zag het onmiddellijk. De gevels open leggen en daarmee het fraaie plein voorzien van een comfortabele op het zuiden gerichte verblijf- en ontmoetingsruimte. Kom op Enschede, je kunt het!?

De Haverstraatpassage.
Wandelend door de stad en geïnspireerd door de film d’Oale Markt, valt je ook ineens op dat de oude verbinding van de Markstraat via Oude Markt naar de Haverstraat niet echt open ligt.
Oude beelden van de Haverstraat met smalle trottoirs en een rijbaan voor fietsers (en ook voetgangers) zag er heel wat dynamischer uit. Fraaie gevels en mooie winkels doen je haast verlangen naar vroegere tijden.
Nu ligt er op de Oude Markt, kijkend richting Haverstraat, een 40 cm brede trottoirband die je keurig naar rechts leidt richting onderdoorgang naar de Klokkenplas.
Wij bedachten dat een logisch vormgegeven versterkte verbinding ook voor fietsers daadwerkelijk nieuw elan kan brengen. Als de gemeente het Binnenstadsfonds actief inzet voor het herstellen van de soms prachtige gevels en nu mislukte etalages, kan de leegstand zo maar verdwijnen door de vestiging van interessante winkeltjes.

Stadsverfraaiing??!!
Lopend langs de oude vestiging van de HEMA naar het Van Heekplein zie je ineens midden in de zichtlijn waar de steen ter herdenking van de Stadsbrand hoort te liggen, een afvalmond van een ondergrondse container staan. Je moet het natuurlijk willen zien. De herdenkingssteen van onze Stichting Historische Sociëteit Enschede ligt inmiddels tussen de poten van de lantaarnpaal en het echte cultuur-historische element wordt weggemoffeld.
Kwaliteit in de openbare ruimte? De stad interessant maken voor bezoekers? Hmmm!