Dubbeltje van Goudt volgend jaar opnieuw op de agenda

Door André Boersma op 7 december 2018


Het dubbeltje is dus niet meer nodig om de voorzieningen rendabel te maken. 

In 2009 heeft de gemeenteraad ingestemd met het zogenaamde “Dubbeltje van Goudt”, vernoemd naar toenmalig CDA wethouder Jeroen Goudt. Deze opslag van 10 cent op het parkeertarief was nodig om de exploitatie van de parkeervoorzieningen dekkend te maken. Er was veel geld geïnvesteerd, met name in de Van Heekgarage, en die voorzieningen schreven toen nog dieprode cijfers.

Anno 2018 schrijft het Parkeerbedrijf zwarte cijfers en maakt het winst. Die winst wordt toegevoegd aan de algemene middelen. Het dubbeltje is dus niet meer nodig om de voorzieningen rendabel te maken. Niettemin bestaat het nog steeds.

In de afgelopen jaren hebben verschillende partijen, ook de PvdA, bij herhaling gepleit voor het stoppen van dit dubbeltje, maar steeds vergeefs. In 2017 diende het CDA een motie in en  de ChristenUnie een amendement om bij Mobiliteitsvisie 2018 terug te komen op dit onderwerp. Door de lange duur van de collegeonderhandelingen is die visie er niet van gekomen. In 2019 krijgen we nog voor de Zomernota een nieuwe Mobiliteitsvisie voorgeschoteld. We zullen er dan op inzetten dat na 10 jaar het dubbeltje van Goudt kan stoppen omdat het Parkeerbedrijf voldoende vel op de botten heeft.

Intussen is al wel aandacht gegeven aan de gebruikers van de Van Heekgarage die naar het Medisch Spectrum Twente moeten. Jaarlijks neemt het MST parkeerkaarten af voor bepaalde doelgroepen die met regelmaat het ziekenhuis moeten bezoeken, zoals chronisch zieken of mensen die voor behandelingen terug moeten komen. Zij kunnen tegen een gereduceerd tarief in de Van Heekgarage parkeren. Het MST heeft met de keuze om af te zien van een eigen parkeergarage en gebruik te maken van de Van Heekgarage een groot bedrag bespaard op de bouwkosten.
De PvdA is blij dat deze groep gebruikers door een maatwerkregeling wordt ontzien bij de parkeerkosten.

André Boersma

André Boersma

Ik ben Andre Boersma, geboren en getogen in Enschede. Ik ben 67 jaar oud, gehuwd en heb twee kinderen en vijf kleinkinderen. Ik ben de politiek in gegaan omdat ik vond dat de PvdA haar rode gezicht wel wat meer mocht tonen. En daar ga ik nog steeds voor. In mijn Enschede kan iedereen veilig

Meer over André Boersma