Hoe grijs wil je het hebben? Soap rond stortkokers in Zuid
In oktober 2015 schreef ik een hoopvolle blog over het omgekeerd inzamelen van afval. Dat we er aan toe zijn en dat het zeker gaat lukken. Ook sprak ik de hoop uit dat het college, in casu wethouder Hans van Agteren, er met de mensen die in de hoogbouw wonen uit zou komen.
Nu, ruim 8 maanden later, werden we op dinsdag 28 juni in de stadsdeelcommissie Zuid voor de tweede keer geconfronteerd met een grote groep boze bewoners van de 13 flats in de zuidwijken. De flats bevatten allemaal stortkokers en geloof me, dat is heel comfortabel en gemakkelijk, weet ik uit ervaring. Je loopt effe de galerij op en hup, je stort alle troep in de koker. Scheiden is niet nodig en tuinafval heb je nauwelijks.
Zes scenario’s voorgelegd
Een mens is een gewoontedier en als je al op leeftijd bent, ben je misschien steeds minder geneigd om je gewoontes te veranderen. Maar het kan ook zijn dat je wel wilt, maar het gewoon niet meer kunt omdat je fysiek niet meer in staat bent om naar een container buiten het flat te lopen. Dus hadden we de wethouder opgedragen om met alternatieven te komen voor deze groep bewoners.
In een goedgevulde aula van het Bonhoeffer-college lag dinsdag het plan voor om een keuze voor de hoogbouwflats met stortkokers te maken. Er werden 6 scenario’s gepresenteerd die allen vergeleken werden op een aantal criteria. Heel degelijk! Op basis van het rapport stelde de wethouder voor om voor scenario 6 te gaan. De details van de scenario’s zal ik u besparen, ze zijn hier te vinden. Wat er vervolgens gebeurde wil ik niet onthouden.
Bewoners kiezen voor ander scenario
De heer Ter Riet kwam als inspreker aan het woord. Hij had met twee andere heren in een bewonerscommissie stortkokers gezeten. De stadsdeelcommissieleden waren allen in de veronderstelling dat het proces mooi verlopen was en er unanieme instemming was over het collegevoorstel.
Wie schetst onze verbazing dat de inspreker zijn ongenoegens liet blijken over het voorstel en behoorlijk veel bijval van de zaal kreeg. Wat blijkt nu: de bewoners willen helemaal niet scenario 6, maar zijn voorstander van scenario 4: een inpandig inzamelpunt. Maar daar zijn de woningcorporaties voor nodig en die zijn geenszins bereid om hier aan mee te werken. Zij willen geen fysieke ingrepen in hun bezit! Maar ze willen op de plek van de stortkokers wel scootmobielruimtes inrichten.
Een bevreemdend verhaal waarvan niet duidelijk werd hoe de vork in de steel zit. De bewoners voelen zich gepiepeld door de woningcorporaties. De wethouder leek daar in zijn reactie niet zo mee te zitten.
Wethouder moet huiswerk over doen
De stadsdeelcommissieleden voelden zich voor het blok gezet. Ik heb er bij de wethouder op aangedrongen eerst het huiswerk nog maar eens over te doen en met bewoners en woningcorporaties om tafel te gaan. De bewoners heb ik opgeroepen om ook massaal protest aan te tekenen bij de woningcorporaties!
Wie er ook gelijk heeft of krijgt: het is weer een proces van ‘ likmevestje’ waar dit college wel heel erg in uitblinkt! Hoe kan het zijn dat de wethouder zich zo door de woningcorporaties aan het lijntje laat houden? Dat moet toch beter kunnen.
De wethouder heeft opdracht gekregen om samen met de bewonerscommissie Stortkokers om tafel te gaan met de woningcorporaties. Pas daarna kunnen we een besluit nemen.
Zie ook:
Bewoners overvallen door sluiting stortkokers
PvdA: geen sluiting stortkokers, eerst overleg met bewoners