Bizarre straf betekent de doodsteek voor FC Twente
Keihard kwam het nieuws van de KNVB woensdag binnen bij FC Twente: de club moet haar licentie inleveren en krijgt een nieuwe terug waarmee ze in de Jupiler League mag uitkomen. Een bizar besluit, zeker omdat in de regels van de bond een dergelijke straf helemaal niet bestaat. FC Twente laat het er niet bij zitten, de straf zou het einde van de club betekenen.
Ondertussen blijft er nog veel onzeker in de Grolsch Veste.
Streep onder het verleden
FC Twente heeft de afgelopen maanden hard geïnvesteerd om de puinhopen van de afgelopen jaren op te ruimen. De boekhouding werd afgestoft en grondig geanalyseerd, de bestuursstructuur ging op de kop en bestuurders die verantwoordelijkheid droegen voor de ontstane situatie ruimden het veld. Een grootschalige operatie die met de nodige horten en stoten ging. Er kwam veel vuil naar buiten, van vreemde transferconstructies in het buitenland tot de Doyen-deal en wie weet wat nog meer.
Ook kregen de supporters meer inspraak. De kersverse Ledenvereniging Twente, Verenigt! heeft meer dan 4.500 leden en benoemde onlangs haar eerste bestuurders in het stichtingsbestuur van FC Twente. Een goede stap naar meer betrokkenheid, inspraak en toezicht van de achterban.
KNVB-straf
Onderdeel van de streep onder het verleden is ook de afhandeling met de andere clubs en de KNVB. Geheel tegen haar zin maakte FC Twente een financiële deal met de andere eredivisieclubs die meenden financiële schade te hebben geleden aan het reilen en zeilen van FC Twente in de afgelopen jaren. Hoewel daar grote vraagtekens bij te zetten zijn, accepteerde de club het om wat goodwill terug te kweken.
Toen kwam de KNVB. De licentiecommissie van de bond trok in de afgelopen maanden samen met de gemeente op om te borgen dat er schoon schip gemaakt zou worden bij FC Twente. Er werd een gezamenlijk onderzoek verlangd, uitgevoerd door de heer Knüppe, waarvan FC Twente de aanbevelingen moest opvolgen. Aan die eis voldeed de club, zo blijkt uit een schrijven van de licentiecommissie.
Vreemde wending
Toch meende de KNVB een nieuwe straf in het leven te moeten roepen. De straf voor FC Twente behelst dat ze de oude licentie moet inleveren en er een nieuwe voor terug krijgt waarmee de club in de Jupiler League mag uitkomen. Hoewel de KNVB aangeeft dat ze daarmee de club een tweede kans geeft, is het eerder de doodsteek. FC Twente kan door de straf niet financieel schoon schip maken en zal binnen enkele maanden faillissement moeten aanvragen. Het logische gevolg is dan ook dat de club tegen de straf in beroep gaat.
Een vreemde gang van zaken bij de grootste sportbond van Nederland. Regels maak je van te voren en daar houd je je met elkaar aan. Halverwege verander je geen spelregels. Voor een sportbond die Fair Play predikt is dergelijk gedrag te gek voor woorden. Terecht zijn veel clubs boos: de uitspraak komt midden tijdens de play-offs voor degradatie die daarmee worden belast en clubs in de Jupiler League willen FC Twente er niet bij hebben, omdat ze de komst van een veel te grote club niet zien zitten. Zeker niet door de wijze waarop het besluit tot stand is gekomen.
Betekenis voor de financiële relatie met de gemeente
De betekenis van de huidige situatie van FC Twente voor het risico dat de gemeente loopt is moeilijk in te schatten. De gemeente heeft nog een lening uitstaan van 17 miljoen en als de club failliet gaat, kan Enschede fluiten naar die centen. Wel ligt er de afspraak dat FC Twente een garantstelling van 32 miljoen kan krijgen, onder strenge voorwaarden. De vraag is echter of FC Twente aan die voorwaarden kan voldoen met het huidige perspectief.
We moeten de komende weken wachten wat er precies uit de koker komt. FC Twente lijkt in haar recht te staan voor wat betreft haar beroep tegen de merkwaardige sanctie die weleens de doodsteek voor de club zou kunnen betekenen. Maar met een organisatie als de KNVB weet je het maar nooit.
Samen de schouders er onder
FC Twente toont zich strijdlustig en dat is mooi om te zien. De supporters en sponsoren tonen zich eveneens niet verslagen en proberen er alles aan te doen om FC Twente overeind te houden. Mooie gezamenlijke inspanningen die hopelijk leiden tot succes. Dat FC Twente gestraft moet worden voor misstanden uit het verleden is helder, dat er schoon schip moet worden gemaakt ook, maar wel op de juiste manier en op een eerlijke manier. Die eerlijke kans krijgt FC Twente zo niet van de KNVB.
Gisteren (donderdag) legde ik in Nieuwsuur uit wat het voor FC Twente zou betekenen als zij uit moet komen in de Jupiler League. Kijk de uitzending hier terug.