Herschikking huisvesting scholen: schoolbesturen en college aan zet
De afgelopen maanden is in opdracht van de drie grote schoolbesturen voor primair onderwijs in Enschede en de gemeente onderzoek uitgevoerd naar herschikking van schoollokalen. Reden daarvoor is dat in Enschede relatief veel lokalen leeg staan (circa 10%). Dat is om reden van kosten en efficiënt gebruik niet handig. Vandaar het plan tot een herschikking.
Een en ander heeft geleid tot een nieuw integraal huisvestingsplan tot 2025. Om leegstand terug te dringen, wordt een aantal scholen samengevoegd, wordt een huursituatie beëindigd en worden noodlokalen verwijderd. Voor deze ingrepen is een éénmalige investering van € 440.696 nodig. De gemeente is verzocht om een aandeel te leveren in de frictiekosten. Dat heeft geleid tot een raadsvoorstel, dat maandag 25 januari in de gemeenteraad aan de orde komt. Het raadsvoorstel betreft slechts dit onderdeel. Pas daarna kunnen de schoolbesturen het definitieve plan uitvoeren.
Naar aanleiding van het herschikkingsvoorstel is veel commotie ontstaan bij ouders en medezeggenschapsraden van scholen. In de Stedelijke raadscommissie op 18 januari gingen insprekers daar uitgebreid op in. Ook wij zijn bezorgd over het pedagogisch klimaat en de onrust die een aanstaande verhuizing met zich mee brengt.
Het probleem is echter dat de gemeenteraad daar niet over gaat. De schoolbesturen hebben die verantwoordelijkheid en zij hebben gemeenschappelijk het herschikkingsvoorstel aan de gemeente voorgelegd. Dat zij daar voorbij gegaan zijn aan ouders en medezeggenschapsraden van de eigen scholen, vinden wij een kwalijke zaak.
We willen dat onderwijswethouder Jeroen Hatenboer er bij de schoolbesturen op aandringt dat zij hun achterban beter informeren en waar nodig tot bijstelling komen als het verwachtingen van ouders betreft en het behoud van het pedagogisch klimaat en de identiteit van de school. Waar het wat ons betreft op neerkomt, is dat we maandag met de voorstel omtrent de frictiekosten zullen instemmen, maar wel de garantie willen dat de kwaliteit en bereikbaarheid van onderwijs niet in gevaar komen.
Wat ons zorgen baart, zijn de reacties die betrekking hebben op de onverenigbaarheid van scholen. De PvdA is voorstander van scholen toegankelijk in de wijk voor alle gezindten. Maar twee buurtscholen die het nu al moeilijk vinden om naast elkaar te bestaan, vinden wij een trieste uitkomst van een ogenschijnlijk zakelijk en financieel gedreven voorstel. Wij willen als PvdA luisteren naar de signalen en vooral met de betrokken scholen, ouders, docenten in gesprek gaan. Als wij op de basisscholen niet meer in staat zijn om naast elkaar en met elkaar te leven, dan moeten we ons zorgen maken over de maatschappij die wij dan creëren.
Wij moeten met elkaar op zoek naar waar we elkaar wel kunnen vinden. In Nederland hebben we altijd in vrede naast en met elkaar kunnen leven. Onze motie over het integratieoffensief is daarvan een voorbeeld. Hoe kunnen wij onszelf als maatschappij sterk maken om met elkaar in een gemengde samenleving de segregatie niet in de hand te werken. Leven in segregatie is geen goede zaak en dat kunnen wij onze kinderen niet aan doen. Wij willen graag dat het voltallige college daarin het voortouw neemt om tot een oplossing te komen.