Snel actie nodig voor huisvesting Internationale Schakelklassen
Afgelopen week werden leerlingen van de Internationale Schakelklassen (ISK) gehuisvest aan de Dotterbloemstraat. Dat werd gevierd met het oplaten van ballonnen. Daarmee is echter structurele huisvesting voor dit onderwijs niet gewaarborgd.
De toestroom van leerlingen die gebruik maken van de ISK neemt maandelijks toe, nu statushouders op veel grotere schaal uitgeplaatst worden uit asielzoekerscentra in verband met de nieuwe vluchtelingenstromen.
ISK is een onderwijsvorm die bedoeld is voor leerlingen in de leeftijd van voortgezet onderwijs, die van buitenlandse afkomst zijn of van Nederlandse afkomst maar met een primair buitenlandse opleiding. De bedoeling is dat deze leerlingen in twee jaar tijd ‘klaargestoomd’ worden om deel te nemen aan het reguliere voortgezet onderwijs.
De ISK is ondergebracht bij het Het Stedelijk Lyceum, maar heeft een regionale functie samen met het Erasmus College in Almelo. Er is dus ook toestroom van leerlingen uit omliggende gemeenten.
Tot voor kort leed de ISK een tamelijk kabbelend bestaan. Met een jaarlijkse instroom van ca. 45 leerlingen kon men volstaan met de huisvesting aan de Buurserstraat, waar een verdieping benut werd. Dit pand werd gehuurd en is in het kader van de bezuinigingen op onderwijshuisvesting onlangs afgestoten. De gemeente deed een nieuw aanbod aan de Dotterbloemstraat.
Al begin 2015 heeft de schoolleiding er bij wethouder Jeroen Hatenboer op aangedrongen met een beter aanbod te komen, omdat het aantal ISK-leerlingen explosief groeit. Vervolgens werden ook nog eens drie lokalen in de Paus Joannesschool beschikbaar gesteld, op vijf minuten loopafstand van de Dotterbloemstraat.
Het probleem is echter dat het aantal leerlingen blijft groeien. Er staan er nu al 176 ingeschreven. De capaciteit van beide locaties zit precies op 175, waarmee dus een stop dreigt op de opname van nieuwe leerlingen. Een wachtlijst dus!
De situatie die nu ontstaat is onwenselijk en heeft grote maatschappelijke gevolgen als daar niet snel een oplossing voor komt. Het Stedelijk Lyceum heeft instroom namelijk het hele jaar mogelijk en het aantal aanmeldingen zit nu op 15 nieuwe leerlingen per maand. Er zullen tot aan de zomervakantie dus nog 75 leerlingen opgevangen moeten worden. Voor hen is nu al geen plek meer. Deze leerlingen komen op een wachtlijst, totdat de gemeente (lees het college/de wethouder) met een beter aanbod komt.
De wethouder heeft op eerdere signalen geen adequaat antwoord gegeven. Op dit moment lijken bezuinigingen de boventoon te voeren en voor te gaan op maatschappelijk wenselijke ontwikkelingen. Wachten tot de zomervakantie met de huidige instroom is geen optie. Het Stedelijk Lyceum ziet zelf als enig alternatief om per direct het hele pand met drie verdiepingen aan de Buurserstraat te huren.
Waar ik vooral verbaasd over ben, is het antwoord dat de wethouder maandag 11 januari gaf op vragen van Burgerbelangen over de ontwikkelingen rond Paul Johannes School. Hij stelde dat er maar ca. 50 leerlingen deelnemen aan de ISK en dat hij nog rustig de tijd heeft om een alternatief voor langere termijn te zoeken, na de zomer als de werkelijke instroom op gang komt. Ik zou zeggen; ”Wakker worden wethouder!”.
De PvdA wil dat dat mensen zo snel mogelijk aan de reguliere samenleving kunnen deelnemen. Dat was ook ons uitgangspunt bij de raadsbreed gesteunde motie over het Integratieoffensief. Het probleem van de ISK is acuut en verdient op korte termijn meer aandacht dan de wethouder daar nu aan geeft.
Het is reden voor ons om op 18 januari in de rondvraag van de Stedelijke raadscommissie dit onderwerp opnieuw aan de orde te stellen en de wethouder te vragen naar zijn inzet.