Door op 18 november 2015

Medemenselijkheid en solidariteit basis voor vluchtelingenopvang

Nog ontdaan door de vreselijke terroristische aanslagen in Parijs sprak de gewestelijke vergadering van de PvdA (na 1 minuut stilte ter herdenking van de slachtoffers) zaterdag 14 november in Nijverdal over de vluchtelingenproblematiek. De cynische verbinding was duidelijk, want worden die stromen asielzoekers richting Europa en Nederland niet mede veroorzaakt door de terreur van Islamitische Staat?

We hebben een grote opgave om in elk geval te zorgen voor goed onderdak van vluchtelingen en definitieve huisvesting van hen die mogen blijven, de statushouders. Over die opvang is veel te doen, ook in Overijssel en zeker in Enschede. Daarbij wordt er veel gemopperd op de rol van het COA (Centraal Orgaan opvang Asielzoekers) . Deze organisatie komt bureaucratisch over en lijkt gewoon zijn eigen gang te gaan, zonder directe invloed van de (landlelijke) politiek. Dat blijkt bijvoorbeeld uit de weigering van het COA om kleinschaliger AZC’s (Asielzoekerscentra) te realiseren (voor max 300 mensen).
Ons Overijssels Tweede Kamerlid Keklik Yücel meldde dat een motie van PvdA/GroenLinks over kleinschaliger opvang en over meer directe sturing door de politiek door de Kamer is aangenomen. Dat is een goed begin. Het is natuurlijk wel belangrijk dat het parlement, met de PvdA voorop, de vinger aan de pols houdt over de uitvoering van deze motie.

Marktplaats voor initiatieven voor vluchtelingen
Provinciale Staten hebben een PvdA-initiatiefvoorstel aangenomen dat gaat over de oprichting van een Marktplaats voor initiatieven voor vluchtelingen. Dit soort initiatieven passen prima in de traditie van het noaberschap. De Marktplaats ondersteunt deze en faciliteert ook. Daarbij werkt de provincie samen met gemeenten en maatschappelijke organisaties, zoals onderwijsinstellingen, kerken, natuurorganisaties.

Door bundeling van ideeën en initiatieven uit de samenleving kan de opvang en begeleiding van vluchtelingen praktisch, doelmatig en solidair worden opgepakt. Zo wordt realistisch en pragmatisch gewerkt aan het complexe vluchtelingenvraagstuk. Een paar voorbeelden: vrijwilligers en vluchtelingen gaan samen aan de slag in de natuur, sportactiviteiten als een vorm van dagbesteding, Nederlandse taal leren. De recreatieondernemers komen met een aanbod voor korte vakanties voor vluchtelingen. De provincie werkt de Marktplaats verder uit en overlegt hierover met de gemeenten. We gaan ervan uit dat ook Enschede hieraan meewerkt. Dit soort nuttige activiteiten bevordert immers de integratie van asielzoekers, zoals Enschedees fractielid Cevdet Örnek stelde.

Succes permanent AZC voorbeeld voor Enschede?
Jan Jaap Kolkman, PvdA-wethouder in Deventer, schetste de succesvolle aanpak van vluchtelingenopvang in zijn gemeente. Kern van die goedlopende opvang is een permanent AZC van rond de 500 personen. Over die locatie is geen discussie en er is een goede organisatie van vrijwilligers die de asielzoekers begeleiden. Iedereen weet waar hij/zij aan toe is. Geen gedoe en onrust onder de buurtbewoners. Draagvlak dus, zoals het moet. Daarnaast zorgt Deventer voor huisvesting van de statushouders in goede afstemming met de woningbouwvereniging.

Een permanent AZC zoals in Deventer was voor ons wat je noemt, een eye opener. Een goed idee om te verkennen in de wat grotere gemeenten zoals Enschede. Dat hoeft niet per sé nieuwbouw te zijn. Het herinrichten van een bestaand kantoor of bedrijfsgebouw is ook mogelijk. Vluchtelingenopvang raakt ons allemaal. Van de PvdA mag je liefde, medemenselijkheid en solidariteit verwachten voor mensen die oorlog en terreur ontvluchten met gevaar voor eigen leven. Zij zijn en blijven welkom in Enschede voor een (tijdelijk) dak boven hun hoofd, voor activiteiten die integratie bevorderen en uiteindelijk voor een definitief huis.