Deeltijdwerk is ook werk
Niet alleen voltijdbanen zijn belangrijk voor de participatie in onze stad. Deeltijdwerk draagt daar ook enorm aan bij. Echter, de inzet van de gemeente is er vooral op gericht om mensen aan een voltijdbaan te helpen, zodat ze volledig uitstromen uit de bijstand.
Bij de behandeling van de Enschedese Arbeidsmarkt Aanpak, op maandag 9 november, diende de PvdA de motie deeltijd uit de bijstand in die oproept meer aandacht te besteden aan deeltijdwerk. De motie werd unaniem aangenomen.
De werkloosheid in Enschede is hoog. De omvang van het aantal bijstandsgerechtigden legt een zware claim op de beschikbare middelen van de gemeente. Om daar wat aan te doen, moeten we zorgen dat we zoveel mogelijk mensen aan werk helpen. En daarbij telt elk uur. Deeltijdwerk zorgt voor gedeeltelijke uitstroom uit de bijstand, waardoor de aanspraak op bijstand wordt verminderd. Deeltijdwerk draagt bovendien bij aan de participatie van een grote groep Enschedeërs.
Ook bedrijven in de regio zijn gebaat bij een aanbod dat past bij hun vraag. Werkgelegenheid in stad en regio bestaat niet alleen maar uit voltijds vaste banen van 28 uur of meer, maar vaak ook uit banen met een kortere werkweek, al dan niet voor een kortere tijdsperiode. Werkgevers maken voor dergelijke banen niet tot nauwelijks gebruik maken van mensen uit het Enschedese bijstandsbestand. Dat signaal kwam ook helder naar voren bij onze bijeenkomst over de arbeidsmarkt op 5 november.
De PvdA riep met een motie op er voor te zorgen dat mensen uit de bijstand ook worden voorgesteld op deeltijdbanen met een kortere werkweek dan 28 uur, leidend tot gedeeltelijke uitstroom.
Dat vraagt wellicht wat voor de uitvoering. De bijverdienregeling moet zodanig worden ingericht dat deeltijdwerk loont. Wellicht zijn ook aanpassingen nodig in de werkprocessen die flexibele in- en uitstroom van de bijstand voor korte tijdsperiodes alsmede deeltijdwerk bevorderen.