Door op 5 november 2015

Tweede Kamer steunt motie voor behoud SLO in Enschede

Deze week steunde de Tweede Kamer in meerderheid een motie die opriep de Stichting Leerplanontwikkeling (SLO) voor Enschede te behouden. Ook de Kamerfractie van de PvdA stemde voor, waardoor de minister nu de directie van het bedrijf moet terugfluiten. Het SLO moet haar energie niet steken in het vullen van verhuisdozen, maar in het versterken van de regionale binding.

Binding zoeken met de samenleving waar je onderdeel vanuit maakt, dat is wat we overal van alle organisaties verwachten. Ook op het gebied van onderwijsontwikkeling liggen er in Twente prachtige kansen. De SLO-directie meent dichter bij Den Haag te moeten zitten, om de banden met de ambtenaren van het Rijk aan te halen. Maar juist zou ze met het gezicht naar de samenleving moeten staan, daar liggen de kansen. In samenwerking met onderwijsinstellingen op alle niveaus als innovatieve private partijen, volop aanwezig in Twente.

Huisvesting in Enschede
In 2003 nam de gemeente het oude pand aan de Boulevard over van SLO voor een slordige zes miljoen euro. Het maakte het voor het bedrijf mogelijk zich te vestigen in een moderner pand dat paste bij de eisen van de tijd en de ontwikkeling van de organisatie. Enschede heeft risico genomen met het aankopen van het SLO-pand, niet alleen vanwege de strategische locatie, maar ook om een gebaar te maken naar een partner in de stad. Een vertrek uit Enschede zonder gefundeerde onderbouwing zou dan ook geen recht doen aan de inhoud van dergelijk partnerschap.

Spreidingsbeleid
SLO is destijds in het kader van spreidingsbeleid in Enschede gevestigd. En dat vraagstuk rond het spreidingsbeleid is nog even actueel als het moment dat het werd ingesteld. In ruimtelijk-economische analyses, bijvoorbeeld van hoogleraar Tordoir, zie je dat de economische ontwikkeling van Twente niet vanzelf gaat, maar dat daar stevig aan getrokken en tegenaan geduwd moet worden. De meerwaarde van innovatieve bedrijvigheid en innovatieve (semi-)overheid draagt daar onomstotelijk aan bij.

De directe en indirecte werkgelegenheid van SLO voor Enschede en Twente staan buiten kijf. Het is nu aan SLO om te laten zien dat het niet alleen bij die banen blijft, maar bij een structurele meerwaarde die de reikwijdte van de arbeidsmarkt ver overstijgt.