SP en PvdA in Enschede willen van minimumjeugdloon af
De gemeente Enschede moet het goede voorbeeld geven door geen gebruik meer te maken van het minimumjeugdloon. Dat vinden de SP en de PvdA in Enschede. In de raadsvergadering van maandag 9 november zullen zij met een motie oproepen het minimumloon voor alle gemeentelijke medewerkers, in loondienst of via andere constructies ingehuurd, vanaf 18 jaar gelijk te trekken.
Gelijke beloning voor gelijk werk
Het wettelijk minimumjeugdloon wordt gehanteerd tot een leeftijd van 23 jaar. De hoogte is afhankelijk van de leeftijd. Wat de SP en de PvdA betreft mag er geen verschil bestaan in beloning voor mensen die hetzelfde werk doen. Op veel plekken leidt het verschil in hoogte van het minimumloon tot ongelijkheid: bedrijven gaan op zoek naar jongere werknemers om zodoende zo goedkoop mogelijk uit te zijn. De gemeente kan en moet het goede voorbeeld geven door werknemers van alle leeftijden gelijk te behandelen.
Voorbeeldrol
Ook volwassen werknemers die jonger zijn dan 23 jaar moeten middels hun salaris in hun eigen levensonderhoud kunnen voorzien. Het hanteren van een lager minimumloon voor jongeren staat daarhaaks op. De redenering dat jongeren hierdoor eerder stoppen met hun studie is ongegrond, omdat de hoogte van het loon niet de belangrijkste motivatie vormt in de keuze om verder te studeren. De gemeente Enschede moet zich bovendien een goed werkgever tonen en stimuleren dat jongere werknemers blijven investeren in hun opleiding.
Jongereninitiatief Young and United, gesteund door de FNV en diverse politieke jongerenorganisaties als Rood (SP) en Jonge Socialisten (PvdA), maakt zich sterk voor het schrappen van het minimumjeugdloon. Het hield eerder in oktober een grote manifestatie in Amsterdam. In 2,5 maand tijd waren meer dan honderdduizend handtekeningen opgehaald. Deze zijn overhandigd aan minister Asscher.
Eerder onderstreepte de gemeente Amsterdam de ambitie om jeugdloonvrij te worden. Een voorstel in de gemeenteraad werd aangenomen. Onlangs kondigde ook De Bijenkorf aan niet meer het minimumjeugdloon te hanteren voor haar medewerkers.
Enschedese Arbeidsmarkt Aanpak
De partijen dienen hun motie in bij de behandeling van de Enschedese Arbeidsmarkt Aanpak, het beleidskader waarin de gemeente haar activiteiten voor de periode 2016-2019 vastlegt. Wat de SP en de PvdA betreft, kan een voorbeeldfunctie van de gemeente ervoor zorgen dat meer bedrijven en organisaties in de stad er voor kiezen niet meer het minimumjeugdloon toe te passen.