Garantie voor medewerkers bij Onderhoud Enschede BV
Het onderhoud van de openbare ruimte in Enschede wordt verzelfstandigd. De bedoeling is om per 1 januari 2016 een overheids BV op te richten, Onderhoud Enschede BV, die buiten de gemeente geplaatst wordt en waarvan de gemeente gelijker tijd weer 100% eigenaar is.
Doel hiervan is om er een slagvaardiger organisatie van te maken, die niet gehinderd wordt door bureaucratie en allerlei interne richtlijnen. Dat moet de kosten drukken en het moet ten goede komen aan de inwoners, want een flexibeler organisatie kan ook sneller inspelen op wensen en behoeften in wijken. Met name dit laatste hebben wij als PvdA in de eerdere discussies beklemtoond.
Maandag 12 oktober stond dit punt op de agenda van de gemeenteraad. werd hierover besloten in de gemeenteraad.
Goed werkgeverschap
In de eerdere discussie had de PvdA ook gesteld dat vanuit goed werkgeverschap bij de oprichting van deze BV de positie van de medewerkers, in het bijzonder de groep van 160 SW-medewerkers, gewaarborgd moet zijn.
Het advies van de Ondernemingsraad was hierbij van belang. Dat dit er niet lag bij de presentatie van het voorstel, vonden wij onjuist. Uiteindelijk kregen we de stukken over het overleg met de Ondernemingsraad pas een half uur voor de gemeenteraadsvergadering. Samen met de SP hebben we verzocht de behandeling van het onderwerp uit te stellen tot de volgende raadsvergadering, om ons beter te kunnen voorbereiden. De meerderheid van de raad wees dit af. Erg jammer dat tempo boven zorgvuldigheid gekozen werd.
Garanties voor medewerkers
In het debat hebben wij de positie van de medewerkers nogmaals benadrukt. Belangrijkste punt voor ons is dat de medewerkers die gedetacheerd worden vanuit de gemeente gekoppeld blijven aan het werk. Mocht het mis gaan met de BV of delen daarvan, dan moet er zekerheid zijn dat niet alleen de medewerkers weer terugkomen bij de gemeente, maar dat ook het werk mee terug komt. Dat mag niet achterblijven in de BV.
Met steun van de SP dienden wij een amendement in om dit in het besluit vast te leggen en daarmee concrete en heldere garanties aan de medewerkers te geven. Voor mij was onbegrijpelijk dat de wethouder het amendement ontraadde. Gelukkig lukte het ons in het debat en een kleine schorsing de collega raadsleden te overtuigen. Het amendement werd uiteindelijk aangenomen met 37 stemmen voor en 1 tegen.
De wethouder kan nu verder aan de slag met het uitwerken van de plannen. Als PvdA zullen we de ontwikkelingen zeer kritisch blijven volgen.
Zie ook:
Verzelfstandiging Onderhoud Enschede: harde randvoorwaarden