Door op 14 oktober 2015

Enschede voert gedifferentieerde tarieven voor afval in

Maandag 12 oktober heeft de gemeenteraad besloten om per 2017 gedifferentieerde tarieven voor afval in te voeren.

Einddoel is de invoering van omgekeerd inzamelen: restafval wordt niet meer thuis opgehaald, maar moet worden weggebracht naar brengpunten in de wijken.

De grijze Otto verdwijnt. Omdat je moet betalen voor het aanleveren van restafval, heb je de kosten dan zelf in de hand. Minder restafval is minder kosten.

Het college van B&W stelde voor dit omgekeerd inzamelen in te voeren in 2020. De gemeenteraad vond wat meer ambitie op zijn plaats. Via een mede door de PvdA ingediend amendement werd besloten al in 2019 te starten met omgekeerd inzamelen.

Daarnaast zullen de huidige afvalbrengpunten opgaan in één nieuw en modern afvalbrengpunt, waar alle afval geschieden kan worden. Daar kunnen maar liefst 23 soorten afval gescheiden worden aangeleverd.

Doel van dit alles is om de hoeveelheid restafval, nu nog altijd jaarlijks zo’n 218 kilo per inwoner, drastisch terug te dringen. Gestreefd wordt naar 50 kilo per inwoner per jaar in 2030.
De PvdA steunt het besluit zoals dat nu door een grote meerderheid van de gemeenteraad is genomen. Er zijn nog tal van praktische zaken die geregeld moeten worden, maar de doelen zijn gesteld.

Opgave voor de komende jaren is om de inwoners van Enschede mee te krijgen in het meer en meer gescheiden inzamelen. Tussentijds zal worden geëvalueerd om als nodig in de uitvoering zaken aan te passen. Natuurlijk zal ook worden ingespeeld op nieuwe ontwikkelingen.

We moeten met elkaar ambitieus blijven als het gaat om duurzaamheidsdoelstellingen en gezamenlijk verantwoordelijkheid nemen voor een schone toekomst voor ons allemaal. We hebben er als PvdA vertrouwen in dat dit met het nu genomen besluit gaat lukken.

Zie ook:
Afvalinzameling: scheiden of niet, dat is geen vraag meer
Op weg naar nieuw inzamelbeleid afval

Scheiden van afval moet lonen
Afvalbeleid: eerst de kaders, dan de invulling