Harry Fekkers overleden
Jongste wethouder aller tijden in Enschede, op 75-jarige leeftijd gestorven.
1949-2025 Hij was de bestuurder achter de artikel 12-status die het straatarme Enschede zo’n 45 jaar geleden ten deel viel. Harry Fekkers werd ruim een halve eeuw geleden op zijn 24ste wethouder en staat in de boeken als de jongste in die functie ooit in Enschede. Afgelopen dinsdag overleed de PvdA’er (75).
„Een slimme strateeg”, zo omschrijft Dick Buursink zijn in het Belgische Genk overleden partijgenoot. Buursink, in het verleden raadslid en bestuurder in meerdere Enschedese colleges, roemt Fekkers voor de wijze waarop hij als wethouder het noodlijdende Enschede in de jaren 70 met zijn inzicht financieel weer op de been hielp. Buursink: „Daar hebben meer mensen aan bijgedragen, maar Harry speelde daarin een prominente rol.”
Wethouder in 1974
De sociaaldemocraat Harry Fekkers (Deventer, 1949) werd wethouder Financiën in Enschede in 1974. Nog steeds staat hij bekend als het jongste lid van het college van burgemeester en wethouders ooit in de stad. Op het moment dat Fekkers toetrad tot het college was hij 24 jaar. Voor zijn politieke carrière studeerde de PvdA’er elektrotechniek aan de Technische Hogeschool Twente (nu Universiteit Twente).
Fekkers trof een straatarme stad aan als wethouder. De werkloosheid was door de sluitingen van de textielfabrieken met 25 procent van de beroepsbevolking torenhoog, de even talloze als omvangrijke industriecomplexen stonden leeg. „Slim als hij was”, zegt Buursink, „kreeg Fekkers het voor elkaar dat de gemeente al die terreinen voor 10 gulden per vierkante meter spotgoedkoop in handen kreeg.”
Metamorfose Enschede
De wethouder wist daarmee te voorkomen dat al die grond in handen kwam van op winst beluste ontwikkelaars en speculanten. Fekkers was daarmee een van de bestuurders die de aanzet gaf voor de metamorfose van Enschede tot stad van diensten, onderwijs en innovatieve bedrijvigheid.
Maar financieel ging dat niet zonder slag of stoot. Het armlastige Enschede zakte eind jaren 70 financieel door de ondergrens, waarna Fekkers een cruciale rol vervulde bij het verwerven van de zogenoemde artikel 12-status. De stad werd rond 1979-1980 onder toezicht van het Rijk geplaatst, maar ontving in die kommervolle tijd wel rijkelijk financiële steun vanuit Den Haag.
Werkzaam op UT
Fekker was in zijn studietijd een links-activistische student die in 1970 met anderen het bestuurspaviljoen op het TH-terrein een dag bezet hield. Later, vanaf 1980, werkte hij bij de UT als hoofd van het bureau planning en gaf hij leiding aan de afdeling Financieel Economische Zaken van de universiteit. Eind jaren 80 vertrok Fekkers uit Twente, hij werd toen adjunct-secretaris van de Rijksuniversiteit Limburg.