Jimme Nordkamp, lid van de Tweede Kamer namens GroenLinks-PvdA, was tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst van de PvdA Enschede aanwezig om een woordje tot ons te richten.
Voor wie er niet aanwezig was, hebben wij de tekst aan Jimme gevraagd om deze te delen met iedereen:
Een schoon, duurzaam, maar bovenal ook een sterk en sociaal 2025
Goedemiddag partijvrienden en overige aanwezigen op de nieuwjaarsreceptie van de PvdA Enschede.
Allereerst wil ik jullie vanaf deze plek een schoon, duurzaam, maar bovenal ook een sterk en sociaal 2025 wensen.
Verkiezingen en 700 jaar Enschede
Niet zomaar een jaar; 2025 zal in het teken staan van de voorbereidingen voor de gemeenteraadsverkiezingen en van het 700-jarig jubileum van jullie stad. Dit maakt het voor mij extra bijzonder om hier vandaag een klein woordje te mogen houden voor de Partij van de Arbeid Enschede.
Enschede, de plek waar het gebeurde
Voor mij, als weliswaar mede-Tukker, maar afkomstig uit Overdinkel, gelegen in de buurgemeente Losser, was Enschede altijd “de grote stad”. Vooral de oudere generatie adviseerde ons vroeger om deze zoveel mogelijk te ontlopen. De logische route voor de meesten van ons was om voor het middelbaar onderwijs naar Oldenzaal te gaan en als het op het stappen in het weekend aankwam, zagen ze liever dat we ook die kant op fietsten. Niet dat we daar veel naar luisterden, want er zijn periodes geweest dat ik vrijwel wekelijks op zaterdagavond in de binnenstad van Enschede rondhing. Dat was toch wel de plek waar het gebeurde.
Enschede: de mensen, de mentaliteit
Naarmate ik ouder werd en wat meer zelfstandig naar de wereld, maar ook naar mijn naaste omgeving ging kijken, ben ik Enschede zeer gaan waarderen. En dan heb ik het niet per se over het bouwkundig aangezicht en de architectuur, want ik moet in alle eerlijkheid bekennen dat ik daar niet per se erg van onder de indruk ben. Al moet ik zeggen dat ik een aantal jaren geleden op een zomerse dag met wat PvdA’ers onder leiding van Henry Workel een fietstocht door Enschede heb gemaakt en toen we in de wijk Pathmos aankwamen, ik het gevoel had in een openluchtmuseum te staan. Maar toch, het is niet per se de buitenkant van Enschede, het aangezicht, waar ik enthousiast van word, maar vooral de binnenkant, de mensen en de mentaliteit die mij aanspreken. Waarschijnlijk voortkomend uit een bepaalde mate van herkenning…
Veel maatschappelijke opgaven
Het gaat te ver om grote vergelijkingen te maken tussen de gemeente Losser en de gemeente Enschede, maar overeenkomsten tussen het zuidelijke gedeelte van de gemeente Losser, Overdinkel waar ikzelf vandaan kom, en Enschede zijn er zeker. Van oorsprong agrarisch, maar fors gegroeid door de ontwikkeling van de textielindustrie, wat tot de dag van vandaag zichtbaar is in de bevolkingssamenstelling maar ook in de ruimtelijke ordening. Van oudsher is er veel culturele diversiteit; denk aan mensen uit Drenthe die vanwege het werk in de textielindustrie rondom Enschede en Gronau hierheen kwamen, maar ook aan bijvoorbeeld Italiaanse gastarbeiders. Veel sociaal-maatschappelijke opgaven, vaak geconcentreerd in wat we voorheen arbeidersbuurten noemden. Dit alles is het gevolg van het ontstaan en het groeiproces van een dorp of stad. Niet altijd gemakkelijk, maar wel uitdagend en zeer interessant.
Veel te danken aan de PvdA Enschede
Je zou dit, weliswaar op een andere schaal, een overeenkomst kunnen noemen tussen het zuidelijke deel van de gemeente Losser, Overdinkel, en de stad Enschede. Een groot verschil is echter dat waar in de gemeente Losser het CDA altijd dominant was, de sociaaldemocratie een rode draad is geweest in de ontwikkeling van Enschede. Enschede heeft veel te danken aan de Partij van de Arbeid en de sociaaldemocratie, niet alleen in het verleden, maar ook vandaag de dag.
De menselijke maat
Na de Tweede Wereldoorlog heeft Enschede 70 jaar lang een burgemeester van PvdA-huize gehad. Bij mijn weten is de Partij van de Arbeid altijd vertegenwoordigd geweest in het college van Enschede, op de periode 2014-2018 na. We weten allemaal waar dat destijds toe heeft geleid: Enschede presteerde zwaar onder de menselijke maat als het gaat om de uitvoering van de Participatiewet en de WMO. Het beleid was extreem streng, waarbij inwoners doelbewust de bezwaarroute werden opgestuurd. In de praktijk leidde dit ertoe dat Enschede het landelijk nieuws haalde omdat het vanuit wantrouwen jacht maakte op haar inwoners die een beroep deden op gemeentelijke ondersteuning, wat ervoor zorgde dat hele gezinnen de vernieling in werden geholpen.
Het bewijs dat het stadsbestuur van Enschede niet enkel aan rechts kan worden overgelaten.
Het was vervolgens wethouder Arjan Kampman die, na de hernieuwde coalitiedeelname van de PvdA in 2018, als sociaaldemocratisch bestuurder het credo “Sterk en Sociaal” in de praktijk bracht door persoonlijk voor een koerswijziging en cultuuromslag te zorgen en daarmee de stad weer een sociaal gezicht gaf.
Het bewijs dat de Partij van de Arbeid daadwerkelijk verschil kan maken voor de stad en haar mensen als het deel uitmaakt van het gemeentebestuur.
Denk bijvoorbeeld ook aan de leidende rol van Arjan met betrekking tot het regionaal arbeidsmarktbeleid, want het organiseren van goed werk is de meest duurzame investering in de medemens. Voor ons als sociaaldemocraten een fundamenteel onderdeel van onze logica, maar in de praktijk niet altijd vanzelfsprekend.
Onze strijd is nog lang niet klaar
Zoals gezegd heeft Enschede veel te danken aan de Partij van de Arbeid en de sociaaldemocratie. Helaas uit zich dat tegenwoordig niet meer in hetzelfde electorale succes als vroeger. Is onze Partij de verbinding met de samenleving kwijtgeraakt, of is de samenleving, door opkomend materialisme en individualisme, de verbinding kwijtgeraakt met onze idealen? Het is moeilijk te zeggen, en wellicht is beide een beetje waar. Maar wat overduidelijk is, is dat onze strijd nog lang niet klaar is. De sociaaldemocratie is en blijft relevant, vooral in een stad als Enschede. Gezien de slinkende zetelaantallen door de jaren heen vraagt het wel om hergroepering om relevant te blijven.
En dat is wat de PvdA in Enschede doet door de samenwerking met GroenLinks aan te gaan in aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen van 2026, waarvan de voorbereidingen dit jaar zullen beginnen.
Vrouwenpower
Toen ik mij dit besefte, bedacht ik me tegelijkertijd dat het eigenlijk best zonde is dat ik jullie hier vandaag toespreek. Jullie eigen politici hebben zoveel te bieden. Denk alleen al aan de linkse powervrouwen in Enschede. Aftredend fractievoorzitter Yara, die ruim anderhalve raadsperiode politieke leiding heeft gegeven aan de fractie, maar ook jullie nieuwe fractievoorzitter Narda, die als voormalig toeslagenouder nu vanuit kracht als sociaal advocaat mensen helpt die vastzitten in het systeem. Hier mogen wij als sociaaldemocraten erg trots op zijn. Ook zie ik op social media veel voorbij komen van de vrouwelijke GroenLinks-politica’s in Enschede. Laten we dit kapitaal, deze vrouwenpower, vooral meer in de etalage zetten in aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen van volgend jaar.
Maak een succes van de linkse samenwerking
Wie weet zou een succesvolle samenwerking tussen GroenLinks en PvdA in Enschede, met veel enthousiaste en relatief jonge mensen, ook andere afdelingen kunnen inspireren en motiveren, en daarmee een centrale rol kunnen spelen in ons Twente, waar, met name onder de jeugd, het conservatisme en rechts populisme haast niet meer te houden lijken. Ik zou dan ook de kartrekkers van de linkse samenwerking in Enschede op het hart willen drukken, en ik weet dat het overbodig is, om er een succes van te maken. Weet dat er naar jullie gekeken wordt.
Het zal voor beide bloedgroepen enige aanpassing vragen en we hebben ook beide stromingen nodig. We hebben activistische politici nodig om het hoogopgeleide progressieve electoraat erbij te houden en om af en toe de knuppel in het hoenderhok te gooien om in de gemeenteraad discussies te starten waarvoor wellicht bij een meerderheid de geesten nog niet rijp zijn. We hebben sociaaldemocraten nodig om te laten zien dat links betekent vanuit kracht elkaar bij te staan, in de wetenschap dat we samen vooruit moeten én kunnen.
Er zullen ongetwijfeld spanningen ontstaan, maar dat is juist goed, want dat toont betrokkenheid en zonder wrijving geen glans. Bevraag elkaar intern kritisch, maar houd naar buiten de rijen gesloten, daarvoor is jullie opdracht te groot. En ik zou tegen elk links hart in Enschede willen zeggen: blijf erbij!
Of je nu vanuit een activistische behoefte zorgen hebt dat de samenwerking te veel naar het midden beweegt, of als je als sociaaldemocraat bang bent dat het allemaal wat te soft wordt; blijf erbij!
De uitdaging is groot en de strijd is nodig. Blijf erbij!
Want deze stad zou jullie te dierbaar moeten zijn om het bestuur ervan enkel aan rechts over te laten.