Enschede: de stad waar iedereen zich thuis voelt
Enschede is de plek waar wij thuiskomen. De stad bruist van de activiteiten: er wordt gebouwd, gewerkt en geleefd. De Partij van de Arbeid wil dat iedereen mee kan komen in onze stad. Dat de vele kansen die onze stad biedt voor iedereen voor het oprapen liggen. Zodat iedereen vooruit kan komen en iedereen zich thuis voelt. Wij vinden dat iedere Enschedeër moet kunnen rekenen op een eerlijke kans en een stabiele basis. Of het nu gaat om het vinden van een thuis, het versterken van participatie en sociale banden, of het aanpakken van eenzaamheid. Wij streven ernaar dat niemand achterblijft.
Wij willen dat Enschedeërs zich gezien en gesteund voelen en deze begroting brengt dat ideaal dichterbij. Een stad waarin bestaanszekerheid, gelijke kansen en onderlinge verbinding geen vage idealen zijn, maar werkelijk gerealiseerd worden. We zijn de afgelopen jaren veel waardevolle en noodzakelijke initiatieven gestart die hieraan bijdragen. Denk aan het familiehuis West, huiskamers op scholen, het vergroten van baankansen en ga zo maar door. Deze successen laten zien wat we samen kunnen bereiken.
Sombere toekomst
Jarenlang hebben we ons gemeentegeld zorgvuldig beheerd, onze reserves gezond gehouden en ruimte gevonden voor investeringen in onze stad. Maar de rek is eruit in een wereld waarin we door het Rijk geconfronteerd worden met flinke bezuinigingen van jaarlijks bijna 30 miljoen. Dat is niet zomaar door onszelf bij te sturen.
We zien in steden om ons heen dat zwembaden, ontmoetingscentra en andere noodzakelijke voorzieningen gesloten worden. Waar verenigingen, die al tientallen jaren bestaan, geen geld meer krijgen om te doen waar ze zo ontzettend goed in zijn. Waar het cement in de samenleving letterlijk wordt weggeslagen. Dit willen we niet doen, dit willen we niet afbreken.
Een sociaaldemocratisch alternatief
Daarom doen wij het anders, in ieder geval voor 2025. In plaats van roekeloos te bezuinigen, kiezen we ervoor eerst realistischer te gaan begroten. Door onze begroting zorgvuldig te herzien en aan te passen, zorgen we ervoor dat elke euro telt en dat we zo veel mogelijk mensen kunnen blijven helpen. Wij gaan dus gewoon door met de aanpak Kansengelijkheid, de wijkteams zijn bezig met hun doorontwikkeling, we investeren in goede sportvoorzieningen en we gaan aan de slag met de Hanenberglanden. Dit zijn geen oppervlakkige investeringen maar fundamenten voor een stad waar iedereen kan meedoen.
Solidariteit en sociale rechtvaardigheid
Toch weten we dat we niet eindeloos kunnen doorgaan zonder aanpassingen. Het is duidelijk dat we op allerlei fronten tegen onze grenzen aanlopen. Wij moeten onze ambities bij gaan stellen, maar daar zijn we niet zo goed in. Iedereen in deze zaal denkt namelijk dat het nog beter kan en nog beter moet. Voor onze inwoners. Uit liefde voor onze stad. Dat we moeten gaan kiezen is duidelijk, daarom zijn we blij dat de organisatie meedenkt in het BOB (Begroting en Organisatie in Balans) traject.
De focus van de PvdA blijft onverminderd op doen wat nodig is en doen wat van ons als gemeente verwacht wordt. Daarbij moeten we de voorzieningen in de stad op pijl houden en ervoor zorgen dat inwoners hulp kunnen krijgen die ze echt nodig hebben.
Kinderen mogen niet de dupe worden van het lage inkomen van hun ouders. Wij zijn verheugd dat de mogelijkheden van Stichting Leergeld uitgebreid wordt. Armoede onder kinderen heeft een grote impact op hun toekomst, en daarom is het essentieel dat zij gelijke kansen krijgen, zowel op school als in hun sociale leven. Enschede laat hiermee zien dat wij oog hebben voor de kinderen die dit het meest nodig hebben.
Enschede is een inclusieve stad
Wij kijken uit naar de verdere bespreking van het stuk ‘Inclusief Enschede’ en ‘Bewegen, spelen, sporten’ waarvan de focus ligt op werken aan bestaanszekerheid, gezond leven makkelijker maken, vergroten van kansengelijkheid en onderlinge samenhang. Deze waarden zijn de kern van onze partij en de basis van ons werk in deze raad, om het verschil te maken in het leven van Enschedeërs. En het verschil maakt je hiermee.
Dan de motie Beschermd Wonen, samen met Enschede Anders (en een aantal andere partijen) vragen we het college om de reserve Beschermd Wonen in te zetten voor wat echt nodig is: extra woonplekken voor mensen die niet langer kunnen wachten. We constateren dat de wachtlijsten nog altijd bestaan, terwijl er jarenlang onderbesteding is geweest. Daarom moeten we creatief en doelgericht zijn, door naast nieuwbouw ook gebruik te maken van bestaande gebouwen en tijdelijk braakliggende gronden voor flex -woningen. Zo kunnen we sneller inspelen op de dringende vraag naar Beschermd Wonen.
Sport
We willen een gezond en vitaal leven voor iedereen en sport toegankelijk maken en houden voor alle Enschedeërs. Wij zijn blij om te lezen dat ruim 1200 kinderen het afgelopen jaar een bezoek hebben gebracht aan de schaatsbaan. Maar ook dit jaar blijkt er weer veel geld over te blijven op dit gebied. Wij vinden het onverteerbaar dat er geld op de plank blijft liggen in een stad waarin zulke grote opgaven zijn. Daarom steunen wij de motie van BBE over het versneld toevoegen van openbare sportplekken overal in de stad. Daarnaast weten we dat sportverenigingen het moeilijk hebben om leden te behouden en hun accommodaties te verduurzamen. Is het niet mogelijk om het geld wat op de plank blijft liggen toch in te zetten om sporten toegankelijk te maken, bijvoorbeeld via de verenigingen of via Fonds Bijzondere Noden voor volwassenen die wel willen sporten maar dit niet kunnen betalen?
Transparantie en voortgang in ‘Rondkomen met je inkomen’
Wij zijn blij met de keuze van het college om het beleid van ‘Rondkomen met je inkomen‘ voort te zetten. Ook dit hoort bij een sociale stad die doet wat noodzakelijk is. Om eerlijke kansen voor alle inwoners te kunnen bieden, moeten zij wel weten waar ze gebruik van kunnen maken. Ja, onze cijfers zijn goed t.o.v. de rest van het land. En toch bereiken we nog niet iedereen. Recent zijn wij bijgepraat op dit onderwerp en zijn we blij met de inspanningen.
Bij de zomernota vorig jaar hebben we de motie ‘statushouders sneller aan het werk’ aangenomen en afgelopen week werd de evaluatie gepresenteerd. De cijfers en verhalen zijn hoopvol. We snappen dat tijdens de verhuizing het spreekuur is gestopt, maar pak dit zo snel mogelijk weer op. Zo zie je maar weer dat het in onze stad gewoon lukt om nieuwe Enschedeërs, maatschappelijke organisaties en ons lokale bedrijfsleven aan elkaar te verbinden en we zo allemaal een steentje bijdragen voor een succesvolle integratie in onze stad.
Investeren in woningbouw en voorzieningen
Investeringen in woningbouw en voorzieningen zijn wat ons betreft noodzakelijk voor het versterken van onze stad. Projecten zoals het Eschmarkeveld, Centrumkwadraat en Cromhoff zijn niet alleen gericht op het creëren van betaalbare woningen maar ook op het toevoegen van diverse wijken aan onze stad. Deze ontwikkelingen dragen bij aan een stad waarin nieuwe generaties inwoners opgroeien, leven en werken in mooie wijken met een sterke sociale basis. Waarin iedereen een fijn thuis kan vinden.
Maar al deze investeringen kunnen wij niet zonder de woningbouwcorporaties. In de zomer stuurden zij een brandbrief over de toenemende kosten voor hen. Het college geeft aan dat er nog geen gesprek heeft plaats gevonden hierover, maar dit z.s.m. te gaan doen. Kan het college toezeggen dat zij ruim voor de zomernota met een doordacht scenario komt, samen met de woningbouwcorporaties? Want alleen samen kunnen we ons doel bereiken op het gebied van betaalbaar en fijn wonen.
En voor ons blijft het motto: Een stad waar de woonlasten laag zijn, brengt meer welzijn en welvaart met zich mee. Minder zorgen, minder stress, en meer perspectief. Dit is de kansrijke, leefbare, duurzame en toekomstbestendige stad waar je wilt wonen en waar iedereen zich thuis voelt.
Duurzaamheid
Wij blijven ons inzetten op een betaalbare energietransitie, maar realiseren ons ook dat we als gemeente hier maar beperkt invloed op hebben. Wij maken ons grote zorgen over het behalen van onze duurzaamheidsdoelen. Het is allemaal ondermaats. Maar heel eerlijk, wij weten niet hoe we het vlot kunnen trekken. Met het Rijk dat regels niet wil vaststellen, dat subsidies terugtrekt als het haar uitkomt, de provincie die plannen bijstelt tijdens de wedstrijd en een raad die hopeloos verdeeld is. De routekaart is een mooi begin voor het duurzaamheidsdebat dat we volgende week hebben en waarin we hopelijk maatregelen kunnen treffen die wél bijdragen aan een groener Enschede.
Culturele panden voor iedereen
Wij zijn trots op de stappen die gezet zijn voor de culturele broedplaatsen. Recent namen we een kijkje bij de nieuwe locaties en zagen we hoe kunst en cultuur eindelijk wortel kunnen schieten in onze stad. Wij willen jullie en de ambtenaren danken voor hun vasthoudendheid en inzet. Jullie maken Enschede mooier.
Ook willen we dat de andere culturele instellingen de huisvesting krijgen die ze verdienen en dat we daarmee hun onmisbare rol in onze stad waarborgen en versterken. We willen ze behouden voor de stad en ervoor zorgen dat ze voor en door iedereen toegankelijk zijn en gebruikt kunnen worden.
Eerlijke en transparante beslissingen
Dit is geen begroting waar we met trots naar kijken. Sommige keuzes voelen pijnlijk en daar lopen we niet voor weg. Maar financieel gezien zitten we als gemeente klem en moeten we kiezen tussen moeilijke opties. Wij hebben tijdens de zomernota een motie gemaakt ‘zorgeloos afval’ om het effect van de afvalinzameling in de gaten te houden. We moeten heel goed kijken naar het effect van deze maatregel en onze oren en ogen in de wijk bevragen over wat zij zien. Inwoners moeten tijdig en duidelijk weten wat er van hen verwacht wordt in 2025. Tegelijkertijd kan Twente Milieu ook meekijken en vertellen wat zij zien. Worden er inderdaad minder grijze bakken opgehaald? Wordt straks het plastic afval extra vervuild aangeboden? Maar wij moeten ook vooruitdenken. Als mensen in 2026 een eindafrekening krijgen en ze bij moeten betalen, maar dat niet kunnen. Wat doen we dan? Wij verwachten van het college een plan van aanpak op deze zorgen. Dit is allemaal nog niet gebeurd en dat vinden we ondermaats. Kom z.s.m. bij ons terug met een plan van aanpak.
Samenwerken voor een kansrijke toekomst
De PvdA wil staan voor gedegen financiën. Om onze middelen op de beste manier in te zetten en zo een stevige basis te leggen voor een gezonde en groene toekomst voor iedereen.
Laten wij in dit huis met elkaar samenwerken om verschillen te overbruggen, voor Enschede. Voor de stad die ons allen zo dierbaar is. Voor een kansrijke, leefbare en groene stad, waar iedereen zich thuis voelt.