Zomernota 2024
Enschede: de stad waar iedereen zich thuis voelt
Enschede is de plek waar wij ons thuis voelen. De stad bruist van de activiteiten: er wordt gebouwd, gewerkt en geleefd. De Partij van de Arbeid wil dat iedereen mee kan komen in onze stad. Dat de vele kansen die onze stad biedt voor iedereen voor het oprapen liggen. Zodat iedereen vooruit kan komen en iedereen zich thuis voelt. Dat is onze droom voor Enschede waarmee we inmiddels twee jaar geleden op straat stonden tijdens de campagne. We zijn de afgelopen jaren veel waardevolle en noodzakelijke initiatieven gestart die bijdragen aan het welzijn van onze stad en onze inwoners. We zijn trots op wat we samen hebben bereikt.
Enschede deed het financieel gezien goed en is nu nog gezond. In de afgelopen raadsperiodes hebben we zorgvuldig financieel beleid gevoerd, waardoor onze reserves op orde zijn en wij kunnen investeren in onze stad.
Maar onze droom is moeilijk vol te houden in een wereld waarin we geconfronteerd worden met flinke bezuinigingen vanuit de landelijke overheid. Rijk kort Enschede voor jaarlijks bijna 30 miljoen. Dat is niet zomaar bij te sturen.
We zien in steden om ons heen dat zwembaden, ontmoetingscentra en andere noodzakelijke voorzieningen gesloten worden. Waar verenigingen, die al tientallen jaren bestaan, geen geld meer krijgen om te doen waar ze zo goed in zijn. Waar het cement in de samenleving letterlijk wordt weggeslagen. Dit willen we niet doen, dit willen we niet afbreken.
Een sociaal democratisch alternatief
Daarom doen wij het anders, in ieder geval voor 2025. In plaats van lukraak te bezuinigen, kiezen we ervoor eerst realistischer te gaan begroten. Door onze begroting zorgvuldig te herzien en aan te passen, zorgen we ervoor dat elke euro telt en dat we zo veel mogelijk mensen kunnen blijven helpen. Dit doen wij nu nog zonder beleidsaanpassingen. Wij gaan dus gewoon door met de aanpak Kansengelijkheid, de wijkteams zijn bezig met hun doorontwikkeling, we investeren in goede sportvoorzieningen en we gaan aan de slag met de Hanenberglanden. Al deze dingen leveren op meerdere terreinen grote maatschappelijke winst op.
In deze zomernota zien we dus dat op diverse plekken flinke bedragen worden afgeroomd. Maar op andere plekken niet, zoals bij ‘bestemmen en vergunnen’ en bij het vastgoedbedrijf. Waarom is op die plekken geen ‘lucht’ weggehaald? Wat de PvdA betreft, zijn dit de eerste plekken voor de zomernota 2025 om de benodigde ruimte in de begroting wel te vinden.
Solidariteit en sociale rechtvaardigheid
Hoe lang kunnen we het nog anders doen, zonder harde bezuinigingen en het bijstellen van beleid? De analyse in de zomernota dat we op allerlei fronten tegen onze grenzen aanlopen herkennen wij. Wij moeten onze ambities bij gaan stellen, maar hoe doe je dat goed? Dat we moeten kiezen is duidelijk, daarom zijn we blij dat de organisatie meedenkt.
De focus van de PvdA blijft onverminderd op doen wat nodig is. Daarbij moeten we de voorzieningen in de stad op pijl houden en ervoor zorgen dat inwoners niet kopje onder gaan. Hierbij denken we niet alleen aan de mensen met het laagste inkomen, maar juist ook aan de Enschedeërs met een gemiddeld inkomen die steeds moeilijker de maand rondkomen. Iedereen zal aan het eind van de maand nog boodschappen moeten kunnen doen.
Kinderen mogen niet de dupe worden van het lage inkomen van hun ouders. In dat kader dienen we, samen met het CDA, de motie in voor de schoolmaaltijden. Het besluit van het nieuwe kabinet om er geen geld meer voor vrij te maken heeft directe gevolgen voor de kansengelijkheid en schoolresultaten van kinderen in Enschede, en vooral voor de kwetsbare kinderen. Ondanks dat het voor iedereen duidelijk is dat deze maaltijden noodzakelijk zijn en bijdragen aan betere schoolresultaten en een vergroot welzijn onder kinderen. Hiermee staat een gezonde ontwikkeling en gelijke kansen in het onderwijs direct onder druk. In 2022 hebben wij al een motie ingediend voor het behoud van schoolmaaltijden en sindsdien hebben we er regelmatig aandacht voor gevraagd en dat zullen we blijven doen. Wij roepen het college op om met de Tweede Kamer en het kabinet-Schoof in gesprek te gaan om dit geld toch vrij te maken. Laten we vanuit Enschede strijden voor een rechtvaardiger beleid en opkomen voor de kinderen die dit het meest nodig hebben.
Enschede is een inclusieve stad
Wij kijken uit naar de verdere bespreking van het stuk ‘inclusief Enschede’ waarvan de focus ligt op werken aan bestaanszekerheid, gezond leven makkelijker maken, vergroten van kansengelijkheid en onderlinge samenhang. Dit zijn allemaal kernwaarden van onze partij. Laten we deze ambities vooral niet bijstellen. Wij zitten namelijk in de politiek om het verschil te maken in het leven van Enschedeërs. En het verschil maakt je hiermee.
Transparantie en voortgang in ‘Rondkomen met je inkomen’
Wij zijn blij met de keuze van het college om het beleid van ‘Rondkomen met je inkomen‘ voort te zetten. Ook dit hoort bij een sociale stad die doet wat noodzakelijk is. Om eerlijke kansen voor alle inwoners te kunnen bieden, moeten zij wel weten waar ze gebruik van kunnen maken. Ja, onze cijfers zijn goed tov de rest van het land. En toch bereiken we nog niet iedereen. Daarom is het voor de PvdA cruciaal dat wij regelmatig updates krijgen over de voortgang en resultaten van dit beleid. Niet alleen over hoeveel mensen we extra hebben bereikt, maar ook welke nieuwe initiatieven er worden gestart en welke uitdagingen en successen die onderweg tegenkomen. Hoe vaak kunnen we dit afspreken, zonder teveel tijd kwijt te raken aan administratie?
Bij de zomernota vorig jaar hebben we de motie ‘statushouders sneller aan het werk’ aangenomen. Hoe staat het ervoor met deze motie, want in de zomernota lezen we risico’s over een hogere instroom in de bijstand als we niets doen. Dit is toch altijd duurder dan investeren in mensen? Kunnen we binnenkort het actieplan bespreken waarin nieuwe Enschedeërs, maatschappelijke organisaties en ons lokale bedrijfsleven elkaar weten te vinden en waarin we allemaal een steentje bijdragen voor een succesvolle integratie in onze stad?
Investeren in woningbouw en voorzieningen
Investeringen in woningbouw en voorzieningen zijn wat ons betreft noodzakelijk voor het versterken van onze stad. Projecten zoals het Eschmarkeveld, Centrumkwadraat en Cromhoff zijn niet alleen gericht op het creëren van betaalbare woningen maar ook op het toevoegen van diverse wijken aan onze stad. Deze ontwikkelingen dragen bij aan een stad waarin nieuwe generaties inwoners opgroeien, leven en werken in mooie wijken met een sterke sociale basis. Waarin iedereen een fijn thuis kan vinden.
Maar al deze investeringen kunnen wij niet zonder de woningcorporaties. Wij zijn geschrokken van hun brief en de mogelijke gevolgen. Kan het college toezeggen dat zij ruim voor de begroting met een doordacht scenario komt, samen met de woco’s? Want alleen samen kunnen we ons doel bereiken op het gebied van betaalbaar en fijn wonen.
Waar we ook vrijwel stilstaan is bij het behalen van onze duurzaamheidsdoelen. Het is allemaal ondermaats. En eerlijk, wij weten niet hoe we het vlot kunnen trekken. Met het Rijk dat regels niet wil vaststellen, de provincie die plannen bijstelt tijdens de wedstrijd en een raad die hopeloos verdeeld is. De routekaart is een mooi begin voor het duurzaamheidsdebat dat we jaarlijks willen gaan houden en waarin we hopelijk maatregelen kunnen treffen die wél bijdragen aan een groener Enschede.
Culturele panden voor iedereen
De PvdA wil graag dat de culturele instellingen in de stad de huisvesting krijgen die ze verdienen en dat we daarmee hun onmisbare rol in onze stad waarborgen en versterken. We zijn bezig met een grondige aanpak waarin alle partijen meedenken aan een toekomstbestendig plan. Dit wordt in september gepresenteerd dus wij lopen nu niet vooruit op die zaken. Hierbij is het voor ons wel cruciaal dat vrijkomende panden een betekenisvolle en toegankelijke invulling krijgen en dat ze niet leeg komen te staan of verkocht worden aan commerciële partijen (Bonbonnière en het Vestzaktheater). We moeten ervoor zorgen dat deze culturele iconen voor en door iedereen in de stad toegankelijk zijn en gebruikt kunnen worden. Wat ons betreft krijgt dit nu onvoldoende aandacht.
Eerlijke en transparante beslissingen
Eerlijk is eerlijk, dit is geen zomernota waar de PvdA trots op kan zijn. Wij voelen pijn bij een aantal keuzes, daar willen we niet voor weglopen. Ze gaan de Enschedese inwoner direct in de portemonnee merken. Dit betreft de OZB maar ook in het verlagen van het aantal ledigingen in de kwijtscheldingsregeling.
Maar financieel gezien zitten we als gemeente klem, het is kiezen tussen allerlei kwaden. Wij zien namelijk de discussies alweer ontstaan over allerlei regelingen die we nu net goed hebben opgezet binnen ‘rondkomen met je inkomen’. Dat willen wij niet. Wij hebben toch een motie gemaakt, ‘zorgeloos afval’ om het effect van de afvalinzameling in de gaten te houden. We moeten heel goed kijken naar het effect van deze maatregel en onze oren en ogen in de wijk bevragen over wat zij zien. Inwoners moeten tijdig en duidelijk weten wat er van ze verwacht wordt in 2025. Tegelijkertijd kan Twente Milieu ook meekijken en vertellen wat zij zien. Worden er inderdaad minder grijze bakken ophalen? Wordt straks het plastic afval extra vervuild aangeboden? Maar wij moeten ook vooruit denken. Wat doen we als het misgaat? Als mensen in 2026 een eindafrekening krijgen en ze bij moeten betalen, maar dat niet kunnen. Wat doen we dan? Wij verwachten van het college een plan van aanpak op deze zorgen.
Samenwerken voor een kansrijke toekomst
De PvdA wil staan voor gedegen financiën. Om onze middelen op de beste manier in te zetten en zo een stevige basis te leggen voor een gezonde en groene toekomst voor iedereen.
Laten wij in dit huis met elkaar samenwerken om verschillen te overbruggen, voor Enschede. Voor de stad die ons zo dierbaar is. Voor een kansrijke, leefbare en groene stad, waar iedereen zich thuis voelt.