Vergrijzing en mantelzorg
In de voortdurende strijd tegen vergrijzing en de groeiende vraag naar mantelzorg, wil de PvdA Enschede dat de gemeente als werkgever goed kijkt naar (nieuwe) mogelijkheden voor verlof van werkende mantelzorgers. De recente FLEX-avond en discussies binnen de gemeenteraad hebben dit belangrijke onderwerp onder de aandacht gebracht, en de PvdA verwelkomt elke stap in de richting van verbetering.
Volgens een recent artikel in Tubantia van 30 januari, wordt verwacht dat in 2040 meer dan 2 miljoen werkende mantelzorgers nodig zullen zijn. De PvdA erkent de groeiende uitdaging en roept op tot een proactieve aanpak om deze groep te ondersteunen. Op 11 januari publiceerde de Sociaal-Economische Raad (SER) een artikel met als titel “Nieuw kabinet, creëer een nieuw en vereenvoudigd verlofkader,” wat aansluit bij de visie van de PvdA.
Vragen aan het College
De PvdA is van mening dat de overheid als werkgever, waaronder de gemeente Enschede, moet gaan anticiperen op de toenemende behoefte aan flexibiliteit op het gebied van verlof. Met het oog op deze ontwikkelingen heeft de PvdA enkele vragen voor het college:
- Is het college het met de PvdA eens dat vergrijzing, mantelzorg en een gezond personeelsbeleid hand in hand gaan en we er niet aan ontkomen om deze in relatie tot elkaar te moeten bekijken en je mag verwachten dat dit onderdeel moet zijn van strategisch personeelsmanagement?
- Heeft de gemeente een regeling voor haar personeel met betrekking tot Mantelzorgverlof? Zo ja, hoe ziet dit eruit? Zo nee, wat zijn de mogelijkheden om dit te regelen?
- Weet het college hoe het gesteld is met de opties voor Mantelzorgverlof bij de aan gemeente gelieerde organisaties (bijvoorbeeld bij, maar niet alleen, de Stadsbank, Sportaal) en organisaties die financieel afhankelijk zijn van de gemeente? Zo ja, kunt u daar wat voorbeelden van geven? Zo nee, kan de gemeente daar wat in betekenen?
Toezegging van het College
Het college heeft in haar beantwoording toegezegd op onderzoek uit te gaan hoe andere partijen hun verlofregelingen georganiseerd hebben. Echter, de gemeente is gebonden aan de CAO en is daarin niet vrij haar eigen verlofregelingen vorm te geven. Wel zijn er maatwerk oplossingen nodig bij medewerkers die te maken krijgen met mantelzorgtaken. De opbrengst van het onderzoek het college wordt meegenomen in het aankomende vergrijzingsbeleid voor Enschede.