Wat een verhaal!?
Al lange tijd (zo’n 10 jaar geloof ik) is er door het gemeentebestuur over een belangrijke basisvoorziening, zwemwater, gesproken. Afgelopen maandag kwam het tot een climax. De oppositie stemde het voorstel van het college weg; er komen voorlopig geen nieuwe zwembaden op het Diekmanterrein. In 2025 moet het Aquadrome en in 2028 moet het Slagman de deuren sluiten, want dan is het einde verhaal. De levensduur van de baden komt dan ten einde. Vooralsnog heeft Enschede dan geen zwemwater meer voor de inwoners van onze stad. De initiatiefnemers van het opnieuw in leven blazen van De Brug zijn nog in afwachting van de uitkomsten van het haalbaarheidsonderzoek. Maar men moet het doen met 2,2 miljoen euro. Dat is een voorwaarde, die we hebben opgenomen in het Coalitieakkoord. Spannend, maar in alle waarschijnlijkheid is het niet haalbaar met de prijzen van nu.
Het klopt dat er in de jaren steeds meer zwemwater verdween in de plannen. We gingen van decentraal naar centraal zwemmen en van drie baden naar twee baden. De plannen werden steeds verder uitgekleed. Na brede steun voor onze motie in 2021, om uit te zoeken wat de kosten waren voor het toevoegen van recreatieve elementen, stemden ook wij vervolgens bij de begroting dit voorstel weg, want er was niet genoeg geld. In de toekomst, wanneer er meer geld zou zijn, konden we in delen iets aanbouwen, een glijbaan, een kinderbad, enzovoort. Dan moet het maar zo en voegen we in de toekomst zaken toe. Want het einde van de levensduur van het Aquadrome en het Slagman kwam en komt steeds dichterbij. En zwemmen voor recreanten, sporters, doelgroepen en leszwemmen zou mogelijk zijn in de twee baden. Maar er moest wel eerlijk gedeeld worden en gerecreëerd kunnen worden met spelattributen, zoals duikbrillen, matjes in het water om op te liggen, zitten, vanaf te springen, loopmatten etcetera. Kinderen zouden er niet minder pret om hebben.
In de afgelopen weken lag er een raadsvoorstel voor, waarin werd voorgesteld twee nieuwe zwembaden te bouwen op het Diekmanterrein. De totaalkosten daarvan bedragen (bedroegen inmiddels, want de aanbesteding is ten einde door het verwerpen van het voorstel afgelopen maandag) 30,2 miljoen euro en jaarlijks een exploitatiebijdrage van 362.000 euro. Eerder zouden we voor een bedrag van 17 miljoen euro garant staan richting Sportaal. Door een drietal ontwikkelingen die buiten onze macht liggen (rentestijging, inflatie effecten, verscherpte Europese regelgeving voor het verstrekken van leningen door de Bank Nederlandse Gemeenten), was er nu een extra investering van 7,4 miljoen euro nodig. Daar bovenop kwamen de kosten van 2,5 miljoen euro voor de grond die we moeten aankopen van Sportaal, 1 miljoen voor het inrichten van de buitenruimte en 1 miljoen voor de aanvullende duurzaamheidsinvestering. U kunt het allemaal nalezen via de hiernavolgende link: Raadsvergadering maandag 15 mei 2023 19:00 – 23:00
In de kamer Sociaal van 9 mei zeiden wij daarover het volgende:
‘Wat een mep geld! En wat worden wij voor een lastig dilemma gesteld, voor ons gevoel staan we met de rug tegen de muur. Natuurlijk wil de PvdA een fatsoenlijk zwembad voor de stad. En daar is het ook tijd voor. D’r is lang over gesproken. Sporten en bewegen mag geld kosten en is van groot belang voor onze gezondheid en ons welzijn.
We vinden het moeilijk de consequenties van de flinke investering financieel in te kunnen schatten. Wat doet dit met al het andere dat zo belangrijk is voor de inwoners van Enschede. Kan de wethouder financiën hier z’n licht eens over laten schijnen?
Tot slot; wat doen de stijgende kosten met de entreeprijzen? Kan de wethouder ons garanderen dat de prijs niet meer dan de jaarlijkse indexatie zal stijgen?’
Op de eerste vraag kregen wij in de kamer Sociaal geen bevredigend antwoord en in de Raadsvergadering van afgelopen maandag ook niet. We kregen wel een toezegging dat de entreeprijzen niet zouden stijgen.
In de Raadsvergadering van afgelopen maandag verwoordden wij het als volgt:
‘De PvdA gaf het in de vergadering van afgelopen week al aan dit een ingewikkelde kwestie te vinden.
Na de toezegging van vorige week dat de kaartjes betaalbaar blijven en onder de voorwaarde dat het zwemwater dat er komt eerlijk verdeeld wordt onder les-, doelgroep-, sport- en recreatiefzwemmen, kunnen wij akkoord gaan met dit voorstel.
Wij hebben de indruk dat we op dit moment niet anders kunnen. Dat bij uitstel de kosten alleen maar zullen stijgen. Dat risico willen wij niet lopen. Plus het risico dat we binnen de kortste keren geen zwembad meer hebben.
Enschede verdient een zwembad voor haar inwoners.’
En dat verdient Enschede nog steeds. Hoe we nu verder moeten, overzien wij nu even niet. Het renoveren van het Aquadrome is een optie, maar dit geldt alleen voor het instructiebad. Het subtropische bad is afgeschreven, onder meer door betonrot. De kosten zijn minimaal 5 miljoen euro, maar daar zijn verduurzaming en verbetering niet in meegenomen. Daarmee wordt de levensduur voor 10 jaar verlengd. Wat de kosten voor renovatie, verduurzaming en verbetering van het Slagman zijn, weten we niet. Het lijkt erop dat het alleen maar duurder wordt, als je voor deze variant zou kiezen.
We stemden voor met een steen in onze maag en hebben een kater overgehouden aan de uitkomsten van het debat. Maar het zal niet aan ons liggen om op iets moois uit te komen voor ons Enschede.
Daar kunt u van op aan