Motie | Onze inzet bij de begroting: Enschede sterker uit de corona crisis

14 november 2020

Bij het lezen van de begroting zien we een aantal mooie uitspraken van het college. Het is inderdaad niet alleen de taak van het stadsbestuur om een stabiele factor te zijn, maar ook om mee te veranderen, verlichting te bieden en voor een krachtig herstel te zorgen. Daarvoor doet zij een aantal concrete voorstellen, waar wij op zich blij mee zijn, zoals het investeren in plaats van bezuinigen. Toch bekruipt ons het gevoel dat het aan de magere kant is, teveel “business as usual”. Deze begroting lijkt op die van de jaren hiervoor. Wij kunnen ons niet vinden in de stelling van het college dat de opgaven door corona niet veranderen, alleen het pad er naar toe. 

De corona crisis is een van de grootste crisissen van onze generatie, alleen dat al maakt het tot dé strategische opgave van dit moment. En we hadden al een aantal strategische opgaven, bijvoorbeeld op het gebied van bestaanszekerheid en kansengelijkheid. Deze worden nog zwaarder en anders doordat ze sterk beïnvloed worden door de gevolg en van de corona crisis. 

Daarom hebben we de motie ‘Enschede sterker uit de corona crisis’ als belangrijkste strategische opgave van dit moment ingediend en is deze unaniem aangenomen door de raad. 

Het is voor de Partij van de Arbeid essentieel om nu inzicht te krijgen in de aard en omvang van de lange termijn effecten van de corona crisis voor onze inwoners. Wij willen deze gevolgen grondig en zo concreet mogelijk in kaart krijgen, om er goed op te kunnen anticiperen. Stel een Enschedese ‘SER’ in, een taskforce, want wij willen – middenin deze crisis − de goede keuzes maken voor de langere termijn. Zonder grondige effectonderzoek zijn wij bij de zomernota en in de komende jaren niet in staat de juiste, afgewogen keuzes te maken voor het beste herstel. 

Inzicht in de impact willen wij verkrijgen met onze inwoners en maatschappelijke organisaties en instellingen, door samen te kijken naar wat nu nodig is en wat nodig is op de langere termijn. Maar laat het daar niet bij zitten: maak ook gebruik van de prognoses van gerenommeerde instituties als de SER, het CPB en het Kennispunt Twente. Laat geen verloren generatie ontstaan: jongeren zijn extra kwetsbaar in deze crisis, voor hen is geen vangnet door flexcontracten, oplopende studieschuld, studievertraging, het wegvallen van stage- en praktijkervaringen. Mensen kunnen minder bij elkaar zijn, voelen zich eenzamer en krijgen meer mentale klachten. Het Schuldenlab meldt dat tussen de 368.000 en 822.000 mensen dit jaar een significant en langdurig verlies van inkomen zullen ervaren.  Onder hen veel zelfstandigen en/of flexkrachten, die niet zomaar haar uitgaven niet omlaag brengen en beschikt ook niet over een financiële buffer. Het merendeel van deze inwoners is nog niet ‘zichtbaar’ bij onze instanties. 

Als wij deze prognoses niet gaan vertalen naar Enschede en er niet op gaan anticiperen, steken wij onze kop in het zand. Terwijl het juist onze taak is om vooruit te kijken, om lef en ambitie te tonen en pro-actief te handelen. Alleen dan kunnen we met z’n allen sterker uit de coronacrisis komen, door een eerlijk en fatsoenlijk herstel voor iedereen. Gebruik de uitkomst van de impact analyse en de vertaling naar de stad om met ons gesprekken te voeren vóór de zomernota en begroting, om ambities en de toekomstige koers bij te stellen. Kortom, stoom ons klaar voor het maken van een lange termijn visie voor onze stad, op basis van álle opgaven. Onze stad en onze inwoners vragen en verdienen dit. 

Lees meer