Kadernota | Rondkomen met je inkomen

Door Rienke Hofman-Bijlstra op 13 november 2020

Een jaar lang deelden meer dan 5000 mensen uit de stad hun ideeën, ervaringen en wensen over ‘rondkomen met je inkomen’. Vandaag stemde de gemeenteraad in met de kadernota ‘Rondkomen met je inkomen’, de armoedenota. Wij zijn trots op het doorlopen participatietraject met de mensen uit de stad en zeer tevreden met de inhoud van het document. Waarin we er zoveel als mogelijk voor zorgen dat iedereen mee kan doen, dat we sociale uitsluiting voorkomen en we ervoor zorgen dat onze inwoners weer perspectief hebben.

Bijna 17% van alle huishoudens in Enschede leeft (al minimaal een jaar) op een inkomen van maximaal 120% van het wettelijk sociaal minimum. Dat zijn 13.363 huishoudens. Ruim 18% van alle kinderen in Enschede. Voor de meeste van de huishoudens (ruim 68%) is dit zelfs al meer dan drie jaar hun levenstandaard.

Met deze harde feiten in het achterhoofd is het goed dat wij inzetten op de begeleiding van en het wegnemen van belemmeringen en stress bij mensen in armoede en schulden. Om ervoor te zorgen dat zij weer mee kunnen doen. Inwoners moeten er ook zeker van zijn dat wij er voor ze zijn voordat het erger wordt. Daarom werken we toe naar één toegang waar iedereen terecht kan met haar of zijn vragen over inkomensondersteuning, hulp voor het aanvragen ervan, maar ook andere ondersteuningsvragen. Eindelijk, de ombudsman en diverse andere partijen vragen hier al een tijd om.

Wij zijn ontzettend blij met de extra aandacht voor kinderen/jongeren in armoede en schulden. Want zij zijn de toekomst van onze stad. Zij moeten niet belast worden met stress door te weinig geld, waardoor het leven nog ingewikkelder wordt dan het nu al is. Bijvoorbeeld, door het Kindpakket uit te breiden en ervoor te zorgen dat opgroeiende kinderen kansen krijgen zich meer te ontplooien (empowerment). Daarnaast is Enschede een van de weinige gemeenten die iets wil doen aan het verbeteren van het inkomen van jongeren tussen de 18-23 jaar voor sociale participatie. Dit doen we door deze jongeren een steuntje in de rug te geven met 100 euro extra per jaar.

Het Jongeren Perspectieffonds biedt kansarme jongeren de kans terug te gaan naar school en een startkwalificatie of diploma te halen. Waarna wij een deel van de schuld kwijtschelden om de jongeren nieuw perspectief te bieden. Dit is het begin van anders kijken naar schulden en armoede onder onze inwoners. Omdat wij vanuit begrip en vertrouwen samen werken aan een betere toekomst.

Tot slot, laten we eerlijk zijn. We zouden nog wel 1000 andere dingen willen doen. Maar dit is het kader waarop wij voortbouwen en vertrouwen.

*In dit artikel leest u enkele highlights van hetgeen we gaan doen. Mocht u nog meer informatie willen over de nieuwe kadernota dan mag u natuurlijk altijd contact met ons opnemen.

Rienke Hofman-Bijlstra

Rienke Hofman-Bijlstra

Hallo! Ik ben Rienke Hofman-Bijlstra, 43 jaar, geboren en getogen Enschedese. Samen met mijn man en twee prachtige dochters woon ik in Lonneker. In Lonneker voel ik mij thuis en dat is wat ik iedereen wens: een thuis. Met noaberschap. Sinds mijn geboorte ben ik PvdA’er. Mijn vader was bijstandsmaatschappelijk werker en mijn moeder (wijk)verpleegkundige.

Meer over Rienke Hofman-Bijlstra