Ook dit jaar heeft de PvdA fractie in de gemeenteraad van Enschede besloten om de Jan Schaeferprijs uit te reiken.
Hiervoor kon iedereen kandidaten aandragen. De fractie heeft een voorselectie gedaan en uiteindelijk aan de jury 7 kandidaten genomineerd. Alle 7 genomineerden voldoen aan de gestelde criteria die aan deze prijs gekoppeld zijn, te weten:
- Een toegankelijk initiatief dat het leefklimaat van stad, wijk of straat zichtbaar of tastbaar maakt.
- Het kunnen activiteiten zijn om de sociale samenhang in de stad, de buurt of de wijk te bevorderen door het organiseren van activiteiten. Gedacht wordt dan aan activiteiten door middel van sport, onderwijs, cultuur, leefmilieu of het aanzicht van de buurt, wijk of straat.
Op basis van de evaluatie van de laatste Jan Schaeferprijs is door de fractie besloten om de jury de mogelijkheid te bieden ook nieuwe initiatieven mee te laten wegen. Daarom wordt het criterium dat het initiatief zich moet hebben bewezen niet meer standaard meegenomen in het oordeel van de jury.
Met alle genomineerden zijn gesprekken gevoerd en hiervan is een verslag gemaakt. Dit verslag is aan de jury overhandigd.
De jury heeft zich beraden over de genomineerden en is tot een unaniem oordeel gekomen.
De kandidaten zijn:
- Henry Workel en Ziad Amro; jaarlijkse vijverdagen Roombeek.
- Hans Frielink; verschillende activiteiten op gebied van leefbaarheid en sociale cohesie wijk Horstlanden Veldkamp.
- Sylvia de Vos; activiteitenvereniging ‘De Brink”(het Bijvank Wesselerbrink)
- Bewonersteam Boswinkel.
- Glanerbrugse Vogel Vereniging de Goudvink.
- Team Noaberschap Helmerhoek; Jenne van der Velde en Paul Snellink
- Wout Odding – Groen verbindt in de wijken Helmerhoek, Wesselerbrink en Stroinkslanden.
Oordeel jury:
- Henry Workel en Ziad Amro; jaarlijkse vijverdagen Roombeek.
Vijvervrijdagen zijn een vierdaags muziek en dansevenement dat zorgt voor verbinding binnen de wijk Roombeek. De activiteit zet in op een brede doelgroep en de podia bieden ook ruimte voor nieuwe en jonge talenten. Daarnaast zorgen de vijvervrijdagen ervoor dat verschillende culturen bij elkaar komen doordat muziek en cultuur worden gecombineerd. Dat het een evenement is dat blijvend succes heeft blijkt uit het feit dat zij vorig jaar een lustrum konden vieren. Vijvervrijdagen zijn een laagdrempelig evenement dat dicht bij de inwoners staat. Er kan door buurtbewoners invloed worden uitgeoefend op het programma en artiesten melden zich zelf aan om deel te kunnen nemen en een plek op het podium te bemachtigen. Dit maakt de vijvervrijdagen een uniek evenement voor Enschede. De jury is dan ook van mening dat dit evenement terecht genomineerd is.
- Hans Frielink; activiteiten op gebied van leefbaarheid en sociale cohesie Horstlanden Veldkamp
Niet alle Enschedese vrijwilligers zijn in project- of clubverband actief. Er zijn ook mensen die het fijn vinden om als individu mensen te helpen, hondenpoep en andere troep op te ruimen, gras te maaien en oude afgedankte fietsen op te knappen voor mensen met een kleine portemonnee en studenten.
Zo iemand is Hans Frielink, die bijna dagelijks als vrijwilliger actief is bij hem in de buurt. ’s Ochtends om een uur of 7 wandelt hij door het Volkspark en ruimt daar troep en hondenpoep op. Vervolgens ruimt hij in de wijk troep op en maait het gras aan de Blekerstraat. Hij is ook actief betrokken bij de buurttuin en de daarachter gelegen groentetuin. Tussendoor redt hij een afgedankte fiets en sleept die mee naar huis om op te knappen. Op vrijdagochtend kun je met Hans wandelen in het Volkspark. Een absolute aanrader, want hij kent er elk grassprietje.
Mensen als Hans zijn goud waard. Hij houdt de directe woonomgeving leefbaar en toonbaar. Zonder hem zou het minder prettig wonen zijn de wijk Horstlanden Veldkamp. Enschede kan niet zonder mensen als Hans. Kortom een terechte nominatie.
- Sylvia de Vos; activiteitenvereniging ‘De Brink’(het Bijvank Wesselerbrink)
Sylvia is al geruime tijd betrokken bij de activiteitenvereniging ‘De Brink’. Na een korte begeleiding van en ondersteuning door Alifa en later SVEN heeft Sylvia zich ontfermd over Smiley Speluitleen Wesselerbrink. Smiley Speluitleen vormt nu de basis voor de activiteitenvereniging en richt zich vooral op kinderen van de basisschool. Elke woensdag worden activiteiten georganiseerd voor gemiddeld een 30-tal kinderen, die zich vermaken met nieuw aangeschaft spelmateriaal. Daarnaast worden door het jaar heen thema activiteiten georganiseerd. Ook basisscholen maken graag gebruik van Smiley Speluitleen.
In de (warme) zomer zijn er vaker activiteiten en op warme dagen zet Sylvia dan zwembadjes neer voor de kinderen. Dat doet ze overigens ook in het eigen buurtje, waar kinderen bij haar aan de deur komen voor een pleister of de gereedschapskist en helpt ze de kinderen bijvoorbeeld bij het repareren van een fietsje.
Sylvia is de motor die Smiley Speluitleen weer heeft doen draaien. Ze is kapitein en stuurvrouw tegelijk. De nominatie voor de Jan Schaeferprijs is dan ook terecht tot stand gekomen.
- Bewonersteam Boswinkel
Het Bewonersteam Boswinkel is een groep enthousiaste vrijwilligers, die op een vernieuwende en leuke manier de inwoners van de wijk betrekt bij het maken van plannen voor de wijk en allerlei activiteiten voor de wijk organiseert. Het team organiseert alleen een wijkavond wanneer er echt iets te melden is. Een dergelijk bijeenkomst bestaat dan uit een inhoudelijk dele met daarna bij voorbeeld een quiz met wat prijsjes van winkeliers uit de buurt of gezamenlijk eten. Veel andere wijkraden zien het Bewonersteam Boswinkel als voorbeeld van hoe een wijkraad op een leuke en vernieuwende manier contact kan maken en houden met de bewoners van de wijk.
Het bewonersteam is al drie jaar actief als nieuwe wijkraad. Vroeger waren er twee wijkraden in Boswinkel, één voor Oost- en een voor West Boswinkel, maar tegenwoordig is er één gezamenlijk team, waarin 9/10 personen actief zijn. Zij organiseren alle activiteiten/vergaderingen zelf maar wel zo veel mogelijk in samenspraak met de rest van de wijkbewoners. Er worden heel veel bewoners bereikt, mede dankzij de vernieuwende aanpak en organisatie. Het team zou nog wel meer bekendheid willen en meer mensen aan het woord willen laten. Hoe meer initiatief er vanuit de wijk zelf komt hoe beter dat is.
De jury van de Jan Schaeferprijs werkt er graag aan mee om het team meer bekendheid te geven. Elke wijk in Enschede verdient een dergelijk enthousiast team dat laat zien hoe je op een leuke en verbindende manier aan de slag kunt in je wijk. Een goed voorbeeld voor andere wijken. Een meer dan verdiende nominatie voor de Jan Schaeferprijs.
- Glanerbrugse Vogelvereniging de Goudvink
De vogelvereniging de Goudvink is een relatief kleine vereniging met uitsluitend vrijwilligers. Jaarlijks worden open dagen georganiseerd. Voor de scholen in Glanerbrug organiseert de vereniging educatieve dagen, waarbij omgang met de natuur en het belang van vogels centraal staan. Deze vereniging bestaat al bijna 70 jaar en heeft 95 leden, waarvan er 40 echt betrokken en actief zijn.
Het doel van de educatieve dagen voor de scholen in Glanerbrug is, naast het omgaan met de natuur, vooral dat leerlingen kennis maken met de vereniging en de vogels.
De jury is van mening dat de Vogelvereniging de Goudvink en goede manier heeft gevonden om de eigen vereniging te verbreden en schoolkinderen kennis te laten maken met de natuur en vogels in het bijzonder. De jaarlijkse open dagen geven ook de inwoners van Glanerbrug de mogelijkheid betrokken te raken bij deze vereniging.
De jury heeft waardering voor de manier waarop deze vereniging functioneert en bovenal een manier gevonden heeft om jongeren/leerlingen via educatieve dagen kennis te laten maken met natuur en vogels. Een terechte nominatie.
- Team Noaberschap Helmerhoek; Jenne van der Velde en Paul Snellink
Noaberschap Helmerhoek is opgericht in het kader van het project “Eenzaamheid in de wijk Helmerhoek”.De huiskamer vormde de basis en het is inmiddels uitgegroeid tot een ruimte waar meerdere activiteiten plaatsvinden. De doelgroep wordt ruimschoots bereikt want veel inwoners uit de wijk sluiten zich aan. Alle 30 vrijwilligers hebben een rugzak en staan met beide benen op de grond. Ze steunen elkaar, vangen elkaar op en vervangen elkaar waar nodig. Het initiatief bestaat inmiddels ruim anderhalf jaar en breidt zich steeds verder uit naar meer activiteiten. Het is een bestendig initiatief gebleken dat van onderop komt en een mooie samenwerking bereikt binnen de wijk. De manier waarop gebruik gemaakt wordt van sociale media en het bereik dat zij hiermee hebben is voor de jury reden om deze nominatie een vernieuwend initiatief te noemen. Met de inzet van sociale media worden verhalen verteld van, voor en door bewoners. Een terechte nominatie.
- Wout Oddink – Groen verbindt.
Dit project verbindt meerdere wijken: Helmerhoek, Wesselerbrink en Stroinkslanden met de locaties Erve Leppink en de Posten door middel van groen. Het project stimuleert integratie en ontmoetingen tussen bewoners van zorginstellingen en de omliggende wijken en draagt daarnaast bij aan tegengaan van isolatie van mensen met dementie en creëert wederzijds begrip. Wout is al bijna 10 jaar vrijwilliger en vanaf 2015 betrokken bij Groen Verbindt. De activiteiten zijn openbaar en voor iedereen toegankelijk. Daarnaast vinden er educatieve activiteiten plaats zoals de dierenstal. Groen Verbindt werkt intensief samen met meerdere projecten binnen de wijken. Het gegeven dat het hier om een wijk overstijgend initiatief gaat dat meerdere doelgroepen met elkaar verbindt en samenbrengt zorgt ervoor dat dit naar het oordeel van de jury een terechte nominatie voor de Jan Schaeferprijs is.
UITSLAG:
De jury heeft zich over alle 7 nominaties gebogen en heeft daarbij de verschillende initiatieven beoordeeld op basis van de gestelde criteria.
Omdat er meerdere initiatieven feitelijk winnaar kunnen zijn heeft de jury gekeken naar het vernieuwende aspect van het initiatief.
Daarbij viel het de jury op, dat er één initiatief is waar vooral hedendaagse methodes worden gebruikt om wijkbewoners erbij te betrekken en verhalen van, voor en door bewoners te vertellen. In totaal zijn zo’n 30 vrijwilligers (via M-Pact) betrokken. Allen hebben een rugzak.
Het is een duurzaam initiatief van onderop. Met alle partijen in de wijk is een mooie samenwerking ontstaan.
De Jan Schaeferprijs 2019 gaat dan ook naar Team Noaberschap Helmerhoek.