De PvdA gaat voor een ontspannen en eerlijke samenleving, maar blijft zeker strijdbaar. Dat was de rode draad van het congres dat zaterdag 16 juni plaatshad in de Kromhouthal in Amsterdam Noord. Dat relaxte gevoel kreeg je al op de veerpont van het treinstation Amsterdam Centraal over het IJ. Lekkere temperatuur, veel sociaaldemocraten bij elkaar, weinig golfslag en snelle, behouden vaart. Vanuit Enschede waren we met 3 personen van de partij: Deniz Dönmez, Alexander de Boer en René Tenkink. Een redelijke vertegenwoordiging als je bedenkt dat er in totaal zo’n 350 PvdA-ers uit heel Nederland present waren.
Onze landelijk voorzitter Nelleke Vedelaar zette in haar openingsspeech de mensen centraal. ‘Onze vereniging is er niet om zaken op te leggen maar om te inspireren. Te helpen. Als bondgenoot. Dat betekent dat onze ambities niet liggen in lange vergaderingen en heisessies maar in acties” zo hield Nelleke ons voor. Daar voegde zij de volgende stelregel aan toe: “Als wij sociaaldemocraten onrechtvaardigheid zien, dan bestrijden we dat met alles wat we in ons hebben”. Zo is dat. Wij moeten met elkaar, naast mensen gaan staan en met hen in actie komen. Tot het verschil gemaakt is. Iedereen heeft recht op vaste grond onder de voeten. In verschillende (deel)sessies kwam dit aan de orde waarbij het vooral ging om te leren van elkaar, inspiratie op te doen en elkaar te steunen.
Elektronisch stemmen
Maar eerst moesten we nog elektronisch stemmen over 7 nieuwe partijbestuursleden en over 2 moties. Hélene Oppatja werd vicevoorzitter en Kati Piri, tijdelijk internationaal secretaris. Dat laatste had nog wat voeten in de aarde, want Kati is ook lid van het Europees Parlement en dat gaat normaal gesproken niet samen. Maar er werd een uitzondering op de statuten gemaakt. Van alle nieuwe bestuursleden waren er 5 vrouwen en 2 mannen. De moties gingen over linkse samenwerking in de Eerste Kamer ( 1 lijst bij EK-verkiezing van PvdA, GroenLinks den SP) en over onderzoek naar de mogelijke vorming van 1 brede, progressieve volkspartij. De moties haalden een vrij krappe meerderheid.
Waardering voor arbeidsgehandicapten was een interessante deelsessie waar ik volop aan meedeed. Veel arbeidsgehandicapten deelden hun ervaringen met werk of juist het gebrek eraan. Opvallend was de kritiek op het verdwijnen van zogenoemde beschutte werkplekken. Veel mensen die daar juist goede ervaringen opdeden moeten nu naar reguliere arbeidsplaatsen in het bedrijfsleven of bij de gemeenten. Dat gaat vaak niet goed. Er zijn onvoldoende banen voor deze kwetsbare mensen beschikbaar en als ze toch werk krijgen dan is de begeleiding slecht. Er werd sterk gepleit voor herinvoering van de sociale werkplaatsen. Tweede Kamerlid Gijs van Dijk (oud vicevoorzitter FNV) was het daarmee eens en zei dat hij na de zomervakantie met een plan komt in die richting.
Lodewijk Asscher haalt uit naar VVD
Politiek leider Lodewijk Asscher had een beschouwende congresspeech waarin hij met veel concrete praktijkvoorbeelden kwam van mensen die in de verdrukking zitten en knokken voor een schamel bestaan. Mensen die zich niet neerleggen bij een wereldbeeld waarin je vooral economisch nuttig moet zijn. Waar succes een keuze is en falen je eigen schuld. Volgens Lodewijk leidt dit tot “sprinkhanengedrag”. Tot roofbouw op mens, aarde en maatschappij. Op dit punt maakte Lodewijk de VVD uit voor een ”volgevreten machtspartij” Keihard tegen mensen in de bijstand, supersoft tegen fraude in de top.
Lodewijk Asscher meldde er met de PvdA te praten valt over ieder voorstel dat mensen weer vaste grond onder de voeten geef het minimumloon. Dat bijdraagt aan een ontspannen samenleving waarin je zeker bent van een goed bestaan. Dit najaar wil de PvdA resultaten bereiken voor arbeidsgehandicapten, voor huurders en patiënten. Mensen met een arbeidshandicap moeten kunnen rekenen op het minimumloon. Bezuiniging op de huurtoeslag moet van de baan. Verlaag of liever schrap het eigen risico van 385 euro zorg voor chronisch zieken.
Na een hopelijk mooie zomer wacht ons nog een hete herfst.