Door op 4 februari 2016

Bewoners overvallen door sluiting stortkokers

Vorig jaar besloot de gemeenteraad bij de inzameling van huishoudelijk afval over te gaan tot gedifferentieerde tarieven: Diftar. Bedoeling hiervan is het scheidingspercentage van afvalstromen te verhogen en de hoeveelheid restafval zo ver mogelijk terug te dringen.

Uiteindelijk wordt omgekeerd inzamelen ingevoerd: het restafval wordt niet meer opgehaald, maar moet naar brengpunten in de wijk worden gebracht. Hoe minder je scheidt en hoe meer restafval je wegbrengt, hoe meer je betaalt. En andersom natuurlijk. We doen dit om bij te dragen aan de duurzaamheidsdoelstellingen van Enschede en om het milieu ook voor volgende generaties leefbaar te houden.

Tijdens de besluitvorming kwamen diverse dilemma’s aan de orde, zoals de voorzieningen bij hoogbouw. Daar bevinden zich in een aantal gevallen stortkokers voor het afval. De wethouder werd opgedragen daar goede oplossingen voor te zoeken.

Enkele weken geleden kreeg de PvdA fractie signalen van verontruste bewoners, die tijdens een informatiebijeenkomst te horen hadden gekregen dat de stortkokers per 1 juli gesloten worden. En daar was het bij gebleven. Ik heb verantwoordelijk wethouder Hans van Agteren snel op de hoogte gebracht. Hij meldde mij dat er meer bijeenkomsten zouden komen om te kijken naar oplossingen.
Tot mijn verbazing leidden die echter ook tot protest en verzet. Mensen hebben het gevoel voor een voldongen feit te worden gesteld, zonder nadere onderbouwing of alternatieven. Geen wonder dat ze de publiciteit zoeken.

Ook hier weer een staaltje van onhandige communicatie. Daar schijnt dit college patent op te hebben. Het is best goed uit te leggen waarom stortkokers op termijn niet passen in het systeem van Diftar. Maar je neemt mensen dan toch mee in zo’n proces, geeft ze tijd, luistert naar alternatieven, bespreekt wat wel kan en wat niet? Waarom gaat die communicatie met inwoners nu steeds mis?

Ik heb de wethouder inmiddels een mail gestuurd met vragen en erop aangedrongen dat goed overleg wordt gevoerd met de bewoners. We zullen dit kritisch lijven volgen.