Wonen

Woonbehoeften veranderen. Daarom moet ook het woningaanbod meer divers worden. Inclusiviteit is daarbij voor ons een uitgangspunt: veelzijdige buurten, waarin verschillende bewoners samen met elkaar wonen, maken Enschede leuker. Het huidige woningmarktbeleid van Enschede leidt tot krapte voor een diverse, maar groeiende groep mensen met een laag inkomen. Het is belangrijk om het woningaanbod op dit punt tegen het licht te houden. Bewoners moeten meer inspraak hebben als we nadenken en besluiten nemen over de inrichting van hun woongebied.
  • De PvdA wil meer gemengde wijken met ruimte voor diversiteit. Wijken waarin plek is voor jongeren, alleenstaanden, gezinnen met jonge (en oudere) kinderen, meerdere generaties van een familie onder één dak, ouderen en statushouders en waar ook plaats is voor het combineren van wonen en werken. Wij staan niet toe dat de lagere inkomens worden verdrongen naar de buitenwijken of zelfs buiten onze gemeente. In alle afspraken met corporaties en ontwikkelaars moeten gemengde wijken het uitgangspunt zijn.
  • Bij de groei van Enschede houden we de ontwikkeling van het woningaanbod tegen het licht. Niet alleen qua prijscategorie, maar ook qua woontype. Daarbij is aandacht nodig voor voldoende kwalitatief goede, betaalbare woningen, bijvoorbeeld voor mensen die hun eerste huis huren of kopen en inwoners met een laag inkomen, kwetsbare groepen, starters en studenten.
  • Er moet een evaluatie plaatsvinden of het huidige systeem voor woningtoewijzing via loting nog passend is.
  • Het huidige woningmarktbeleid van de gemeente Enschede gaat uit van een positieve inkomensontwikkeling tot de jaren 2040. Wij bekijken dit kritisch. We willen in overleg met de corporaties het huidige aantal van sociale huurwoningen in de lagere prijsklasse laten toenemen.
  • Veranderende woonwensen vragen om creativiteit en innovatie. Bijvoorbeeld het bevorderen van experimentele vormen van woningbouw voor ouderen, woon- en leefgroepen en levensloopbestendig wonen.
  • We gaan meer aandacht geven aan de herbestemming van bestaande woongebouwen en kantoren. Dat vraagt goede samenwerking en afstemming met woningbouwcorporaties en marktpartijen.
  • Als bewoners dat willen, moeten ze zo veel mogelijk directe invloed op hun woonomgeving kunnen hebben. Medezeggenschap op wijkniveau gaat daarom ook over de invloed die bewoners in de buurt hebben op het beleid van de woningcorporatie.
  • Als bewoners met elkaar hun woningen willen opknappen, dan moeten de woningcorporaties daarvoor het budget kunnen overdragen in plaats van ze alleen inspraak te bieden.
  • We pleiten voor een degelijk beleid rond onzelfstandige bewoning, waaronder het tegengaan van huisjesmelkers, stevige controle op veilige woningen voor iedereen en vooral voor tijdelijke bewoners als seizoenarbeiders en studenten. Goede samenwerking met de woningcorporaties is hierin van belang.
  • De gemeente geeft alleen maar een vergunning voor het splitsen van woningen in zelfstandige appartementen wanneer dat past in een buurt en wanneer elk appartement beschikt over een eigen bergruimte voor afvalcontainers, fietsen etc. zodat deze niet gestald hoeven te worden op openbaar terrein.