Bestemmingsplan moskee: discussies zuiver houden

Door Arjan Kampman op 19 oktober 2017

Het plan voor realisatie van een moskee op de hoek van de Kuipersdijk en Wethouder Beversstraat staat al vele jaren op de politieke agenda. Discussies over of het de beste plek is, over de oproep tot gebed, over de financiering: zo ongeveer alle thema’s zijn al voorbij gekomen. Afgelopen raadsvergadering stond de besluitvorming over het bestemmingsplan en beeldkwaliteitsplan op de agenda ter besluitvorming.

De opdracht

Eerder dit jaar heeft het College van B&W een heldere opdracht van de gemeenteraad gekregen om het bestemmingsplan uit te werken. Als PvdA zijn we op een aantal thema’s alert geweest: op de verkeersafwikkeling bijvoorbeeld. Maar ook de plannen op het gebied van duurzaamheid. Alle vragen werden naar tevredenheid beantwoord. Wat ons betreft dus een vrij eenvoudig besluit.

Maar tijdens de raadsvergadering bleek de besluitvorming niet voor iedereen zo eenvoudig. Het leidde tot een urenlange raadsvergadering met meerdere schorsingen. Discussies werden opgerakeld over of moslims wel een eigen plek in onze stad mogen hebben, of over de zorgen over de financiering van de moskee.

Discussies zuiver houden

Dat sommige partijen bleven zitten op de financiering van het pand in de discussie over het bestemmingsplan, is in onze ogen zeer bijzonder. Met name omdat dit de enige reden was om tegen te stemmen. Het voelde toch een beetje als het zoeken naar een stok om mee te slaan. Blijkbaar bang voor electoraal verlies, zo lijkt het. Om het bestemmingsplan leek het hen op dat moment niet meer te gaan. En dat is niet goed: een discussie over een bestemmingsplan gaat over de vraag of een bepaald type functie op een bepaalde plek in de stad kan en mag komen.

Absoluut dieptepunt was de inbreng van OPA, de partij die zegt op te komen voor ouderen. Na drie en een half jaar bijna geen inbreng te hebben gehad in alle debatten over ouderen, kwam nu de aap uit mouw: deze partij heeft niets met ouderen en maakt zich alleen druk als ergens het woordje moslim voorbij komt. Ik heb mijn ongenoegen hierover duidelijk laten blijken.

Goede buur

In de afgelopen jaren hebben we ons als PvdA veelvuldig met het dossier bemoeid. En dat zullen we ook blijven doen. De communicatie met de omwonenden en andere belanghebbenden bijvoorbeeld. Maar ook de oproep tot gebed. Iets wat ook in de toekomst onder de aandacht moet blijven. Een convenant ten aanzien van de oproep van de Azan, wekelijks alleen voor het vrijdagmiddaggebed en een gedempt volume, maakt daar onderdeel vanuit. Immers: een goede buur is belangrijker dan een goede vriend.

Zorgen

Maken wij ons dan helemaal geen zorgen? Als PvdA hebben wij zeker oog voor de veranderingen die in Turkije gaande zijn onder het bewind van Erdogan. En ook op het effect dat dit kan hebben op de financiering van de moskee. Een gevoelige discussie. Maar wel één die we moeten blijven voeren en waarin we transparantie van allen verwachten. Hier moeten wij met het bestuur van de moskee over in gesprek blijven.

Arjan Kampman

Arjan Kampman

Arjan Kampman, 55 jaar, geboren en getogen in Enschede. Om precies te zijn de wijk Twekkelerveld. Meer dan 25 jaar getrouwd met Maurizia. Samen hebben we twee zonen, Mauro (24) en Fabio (21). Verbonden Als rasechte Enschedeër voel ik mij enorm verbonden met de stad en al haar vraagstukken. Ik heb mezelf mogen ontwikkelen en

Meer over Arjan Kampman