Zwemmers verdienen meer ambitie

12 oktober 2017

Heel veel woorden willen we niet meer vuil maken aan de zwembadvisie. Je kan wel stellen dat we behoorlijk teleurgesteld zijn over het resultaat. De nieuwe zwembadvisie mist ambitie: voorzieningen worden uit de wijken en dorpen gehaald, het aantal baden verminderd en voor recreatief zwemmen is bijna geen plek meer.

In de raadsvergadering hebben we ons sterk gemaakt voor twee punten: zorgen dat er wel weer ruimte komt voor recreatief zwemmen, het behoud van zwemvoorzieningen in de verschillende stadsdelen. Op beide punten scoort het raadsvoorstel, dat een meerderheid kreeg in de raad, een onvoldoende. Reden om niet akkoord te kunnen gaan.

De Brug

De afgelopen twee jaar hebben we ons sterk gemaakt voor het behoud van zwembad De Brug. De rechtse wind in het Enschedese stadsbestuur van de afgelopen jaren heeft al flink wat voorzieningen in het dorp de kop gekost. En nu moest dus ook De Brug er aan geloven. Per 1 januari gaat het bad dicht en dat is spijtig. Spijtig omdat het een belangrijke plek is voor Glanerbrug: niet alleen voor sport en recreatie, maar ook voor elkaar ontmoeten. Coalitiepartij Burgerbelangen had de ballen om nu de kaalslag op de sport wel te trotseren, maar voldoende voor een meerderheid was dat niet. Teleurstellend genoeg liet GroenLinks, dat bij de Zomernota nog voor ons amendement voor openhouden van De Brug stemde, ditmaal de zwemmers in de steek.

Ambitie

Als PvdA hebben we meer ambitie voor sport en recreatie in Enschede dan de zwembadvisie toont. De toegangsprijzen gaan in de zwembadvisie nog verder omhoog maar het aanbod wordt niet beter. Ook de kosten voor de gemeente gaan flink omhoog: jaarlijks moet er ongeveer een ton bij. Voor iets dat niet of nauwelijks beter is dan dat we nu hebben, is dat niet uit te leggen.

De prognoses zijn veelzeggend: de zwembaden zullen in de komende jaren zo’n 30 procent minder bezoekers trekken. En dat is niet omdat er geen behoefte aan zwemmen meer is: dat is het gevolg van de flinke versobering.